Pretjerano široki struk može dovesti do prerane smrti PDF Ispis E-mail

Kod žena s optimalnom širinom struka u odnosu na njihovu težinu, rizik od preranog nastupa smrti povećavao se za 25 posto sa svakih dodatnih 10 centimetara širine struka.

Sa sve većim brojem pretjerano gojaznih ljudi, zdravstveni radnici zabrinuti su sve širim opsegom struka svojih sugrađana. Naime, jedno novo istraživanje tvrdi da se po obimu struka može predvidjeti vjerojatnost smrti.

Eric Jacobs i njegovi kolege iz američkog Udruženja za borbu protiv raka zatražili su od stotinu hiljada starijih Amerikanaca – muškaraca i žena, bogatih i siromašnih, pušača i nepušača – da povremeno izmjere svoj struk, tokom perioda od devet godina. Jacobs kaže da postoji nešto vezano uz masne nakupine oko struka što ih čini posebno opasnim po ljudsko zdravlje.

"Znamo da su debele naslage masnog tkiva oko struka povezane s višim holestelorom i inzulinom, kao i proteinima nastalim kao posljedicama upala, a svi su oni povezani s bolestima srca i krvnih žila," rekao je Eric Jacobs.

Tokom tog perioda od devet godina, devet hiljada 300 muškaraca i pet hiljada 300 žena je umrlo. Jacobs i njegovi kolege pregledali su podatke koje su imali o njima – njihovu težinu, visinu i obim struka. Došli su do sljedećeg zaključka: "Ono što smo primijetili bilo je: što je širi struk, veći je i rizik od smrti. Kod ispitanika s najvećim mjerama rizik od smrti dvostruko je veći nego kod onih s najužim strukom."

Analiza Erica Jacobsa pokazala je da nije bila važna ukupna tjelesna težina, već samo širina struka. "Na primjer, kod žena s optimalnom širinom struka u odnosu na njihovu težinu, rizik od preranog nastupa smrti povećavao se za 25 posto sa svakih dodatnih 10 centimetara širine struka."

Eric Jacobs kaže da netko tko uglavnom sjedi i netko tko je fizički aktivan mogu biti iste težine, ali osoba koja se ne bavi fizičkom aktivnošću ima više masnih naslaga u predjelu trbuha. Težina fizički aktivne osobe mogla bi biti od mišića, koji predstavljaju gušće masno tkivo, pa dodaju težinu bez dodatnih centimetara.

"Dakle, čak i ako se vaša težina smatra normalnom u odnosu na vašu visinu, čak i ako niste primijetili veliki dobitak težine, ako vam se počne povećavati obim struka, odnosno ako vam trebaju pantalone koje su za broj veće, to bi vam trebao biti signal da se morati početi kvalitetnije hraniti i više vježbati."

Eric Jacobs kaže da do toga nema prečice. Zapravo, nema dokazanog načina gubljenja trbušne masnoće. Dijeta i fizičke aktivnosti zaista su jedini način za smanjenje obima struka. Članak Erica Jacobsa objavljen je u stručnom časopisu Archives of Internal Medicine.

Izvor: VoA News
www.medicina.ba
08.10.2010.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.