Cigarete i alkohol odgovorni za rak grla PDF Ispis E-mail

U svijetu se godišnje ustanovi više od pola miliona slučajeva raka glave i vrata. Većina u zemljama u razvoju. To uključuje rak nosa, usta, grla i larinksa, odnosno glasnih žica.

 

Doktor Majkl Benindžer iz Klivlendske klinike opisuje upozoravajuće znake raka grla. "Neobjašnjivu promuklost, posebno kod pušača, koja traje duže od dvije do četiri sedmice trebalo bi ispitati. Bolno gutanje koje traje, trebalo bi također ispitati“, kaže dr. Benindžer.

Nova studija Nacionalnog instituta za rak ustanovila je da su brojni slučajevi raka glave i vrata direktna posljedica pušenja. Studija je pratila skoro pola miliona ljudi tokom pet godina. Ustanovljeno je da muškarci imaju veće šanse da dobiju rak glave ili vrata nego žene. Prekomjerno konzumiranje duhana i alkohola su najveći faktori rizika.

Doktor Set Parmer iz Univerzitetske bolnice u Birmingemu u Velikoj Britaniji kaže da prekomjerno konzumiranje alkohola i duhana drastično povećava rizik od dobijanja tih vrsta tumora. "Ako prekomjerno pijete i pušite, rizik da dobijete rak usta je oko 26 puta veći nego kod nepušača i osoba koje ne konzumiraju alkohol“, upozorava dr. Parmer.

Holivudski glumac Majkl Daglas postao je međunarodni zaštitni znak za rak grla od kako je saopštio da ima tu bolest. Daglas je rekao da su mu ljekari dali 80 posto šanse da se izbori sa rakom. Dobitnik Oskara je pod terapijom za rak grla. Majkl Daglas dobija kombinaciju hemoterapije i zračenja, ali tretman također uključuje hiruršku operaciju. U najnovije tehnike spada robotička hirurška intervencija. Doktor Tod Hantli smatra da je to dobar način, jer se ona izvodi kroz grlo, bez pravljenja vanjskog reza.

"To ne izaziva ni približnu traumu za okolno tkivo, a za određene tumore u toj oblasti, omogućeno je potpuno odstranjivanje, često bez traheotomije, odnosno otvora u dušniku i bez upotrebe tube“, objašnjava dr. Hantli iz bolnice "Vinsent" u Indijanapolisu.

Posle robotičke hirurške operacije pacijent provodi kraće vrijeme u bolnici, brže se oporavlja i nema ožiljke i deformacije na licu.

Da bi smanjili rizik od dobijanja raka glave ili vrata, ljekari u cijelom svijetu savjetuju ljude da se klone pušenja i konzumiranja alkohola.

Izvor: VoA News
www.medicina.ba
21.10.2010.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.