Pedijatri: Ne obarati temperaturu bez potrebe PDF Ispis E-mail

Američko udruženje pedijatara objavilo je nova uputstva za roditelje kojima se preporučuje izbjegavanje česte upotrebe lijekova za obaranje povišene tjelesne temperature kod djece. Stručnjaci navode da je povišena temperatura, iako je roditelji često smatraju opasnom, zapravo pozitivan znak da se tijelo bori sa infekcijom.


Kada je mala Kejtlin imala temperaturu od 38 Celzijusovih stepeni, njena majka Džil Koks joj je dala lijek za smanjenje temperature - da bi je spustila na normalnih 37 stepeni.

„Kada joj dajem lijek, to nije samo za smanjenje temperature, nego i da bi joj bilo lakše.“

U novim uputstvima Američkog udruženja pedijatara o povišenoj tjelesnoj temperaturi kod djece, roditeljima se preporučuje da ne brinu previše o održavanju „normalne“ tjelesne temperature djeteta. Istraživanje pedijatara pokazalo je da polovina svih roditelja koji su učestvovali, smatra da je temperatura niža od 38 Celzijusovih stepeni povišena. Četvrtina ispitanika je rekla da bi dala lijekove za smanjenje temperature djeci sa tjelesnom temperaturom od svega 37,8.
Doktorka Kimberli Djulijano, pedijatar u Klivlendskoj klinici, nije učestvovala u izradi novih uputstava, ali pozdravlja to što se u njima naglašavaju i dobre strane temperature.

„Povišena temperatura je prirodni tjelesni mehanizam za odbranu od infekcije. Tijelo povećava temperaturu kako bi se izborilo sa bakterijama ili virusima od kojih su djeca bolesna. Također podstiče dijelove imunološkog sistema da malo bolje rade. Prema tome, povišena temperatura je dobra.“

Kejt Hjelm kaže da je znala da se njena jednogodišnja kćerka Kloi, kada je nedavno dobila temperaturu, bori sa infekcijom. Ipak, dala je svom djetetu lijek za obaranje temperature, jer je željela da uradi nešto kao roditelj.

„Teško je odoljeti da uradite nešto što znate da je dobro za dijete, čak i ako shvatate da je za njegovo dobro možda bolje da mu ne date lijek odmah.“

Stručnjaci naglašavaju i da povišena temperatura pomaže tijelu da se brže oporavi od virusne infekcije, jer usporava rast bakterija i virusa i povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, koja su glavna linija odbrane tijela od infekcije. Nova uputstva ukazuju da uprkos raširenom vjerovanju u suprotno, još nije uspostavljena veza između povišene temperature koja se ne tretira i oštećenja mozga, oduzimanja i smrti. Ali majke nerado rizikuju.

„Zahvalna sam što živim u vremenu u kojem imam lijekove koje mogu da dam svom djetetu da bi ozdravilo i da bi se lakše borilo sa infekcijom“, kaže Džil Koks.

„Bila je uznemirena, nije se osjećala dobro, nije mogla da spava, zato je bilo važno da joj olakšam“, priča majka Kejt Hjelm.

Ljekari se slažu da bi glavni cilj tretiranja temperature kod djece trebalo da bude poboljšanje ukupnog stanja. Oni savjetuju roditeljima da ne bude djecu da bi im dali lijek.

„Veliki broj roditelja misli da dijete, zato što mu treba dati lijek na 4 do 6 sati, treba da probude - ako to vrijeme padne u sred noći. Međutim, spavanje je veoma važno, naročito za bolesnu djecu. Prema tome, ako se samo dijete ne probudi zbog visoke temperature, ne treba ga buditi samo zbog davanja lijeka u sred noći“, kaže Kimberli Djulijano sa Klivlendske klinike.

U uputstvima se također preporučuje da roditelji prate znakove eventualnog ozbiljnog oboljenja i osiguraju da djeca uzimaju dovoljno tečnosti. Istovremeno se navode i neke opasnosti od upotrebe lijekova za smanjenje temperature, kao što su prikrivena medicinska slika, zakašnjeli tretman ili moguće predoziranje lijeka.

 

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

18.03.2011.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.