Jedite sporije da bi jeli manje PDF Ispis E-mail

Prema podacima američkog ministarstva poljoprivrede, svaki put kad neka osoba jede izvan kuće ona pojede prosječno 134 kalorije više nego što bi pojela kod kuće.  Studija, objavljena u časopisu Nutrition Education and Behavior, grupu žena je učila kako da jedu znatno manje kada su izvan kuće: tako da budu spore.

 

Kad se jede sporo, veća se pažnja posvećuje izgledu i doživljaju hrane bilo vizuelno ili olfaktorno, a svaki zalogaj pruža više zadovoljstva. Neke od učesnica studije istu su metodu primijenile i kod kuće, odnosno bilo gdje da su jele. Na kraju šestosedmičnog programa, žene su dnevno konzumirale 297 kalorija manje nego na početku i u prosjeku izgubile jedan kilogram tjelesne težine.

Inače, najnoviji podaci po pitanju debljine u Sjedinjenim Državama pokazuju da je situacija uglavno nepromijenjena kod odraslih, ali se pogoršava kod tinejdžera. U periodu 2009-2010., gotovo 36 posto svih Amerikanaca bilo je značajno predebelo. Postotak je najniži kod bjelkinja, 32 procenta, slijede bijelci – 36 procenata, crnci – 39 procenata, te crnkinje – 58 procenata. Kod djece, prosjek je ostao jednak: 17 procenata, predebelo je svako šesto dijete, odnosno tinejdžer. No, raste udio predebelih među dječacima i mladićima u dobi od 12 do 19 godina.

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

24.01.2012.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.