Slabljenje pamćenja kod starijih osoba povezano s tihim moždanim udarima PDF Ispis E-mail

Masivni moždani udar - uslijed prsnuća krvne žile u mozgu - može rezultirati paralizom, oduzetim govorom ili smrću. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je samo u 2008. godini od moždanog udara umrlo šest miliona ljudi. No, kad se radi o blagom moždanom udaru, mnogi često niti ne znaju da su ga doživjeli, jer nemaju nikakve simptome.

 

Takozvani tihi moždani udari pogađaju više ljudi nego što se mislilo do sada, pokazuju nova istraživanja. A u jednoj od četiri odrasle osobe on će uzrokovati gubljenje pamćenja.

Posljedice moždanog udara bolno su vidljive kod pacijenta koji se bori da izađe iz invalidskih kolica i ponovno prohoda. Iznenadna oduzetost, fizička slabost, teškoće pri govoru i razumijevanju te gubitak ravnoteže uobičajeni su simptomi. Pacijenti pogođeni moždanim udarom koji imaju sreće da stignu na hitni odjel kako bi im se na vrijeme pomoglo prikladnim liječenjem i fizikalnom terapijom, uspiju povratiti neke od motoričkih sposobnosti od prije moždanog udara.

Međutim, naučnici su otkrili da tihi moždani udar, pri kojem simptomi nisu očiti, često ne bude dijagnosticiran niti tako brzo liječen. Pacijenti nastave sa svojim svakodnevnim aktivnostima, ni ne slutivši da se u njihovom mozgu nešto dogodilo. Oštećenje mozga moguće je ustanoviti jedino ako se pacijent podvrgne pregledu magnetskom rezonancijom. Na snimci mozga pacijenta koji je preživio dva moždana udara, vide se tamne rupe ispunjene tečnošću. Neuropsiholog Adam Brickman s Medicinskog fakulteta Univerziteta Columbije, kaže da su tamne mrlje nekad bile zdrave ćelije koje su uništili krvni ugrušci u mozgu. Hipokampus, u drugom dijelu mozga, kontroliše pamćenje i također može biti pogođen moždanim udarom: "Kada kod nekog primijetimo slabljenje pamćenja, to obično pripisujemo nekoj vrsti funkcionalne ili strukturalne promjene u hipokampusu. Pronašli smo da su slučajevi tihih moždanih udara također povezani sa sposobnošću pamćenja."

Adam Brickman i njegove kolege proučavali su grupu od preko 650 muškaraca i žena u dobi od 65 godina i starijih, koji do tada nisu imali simptome demencije ili osjetnog gubitka pamćenja. Grupa je podvrgnuta pregledu mozga magnetskom rezonancijom i testovima za mjerenje njihove sposobnosti usvajanja informacija. Ranije studije zaključile su da su promjene u veličini hipokampusa i moždani udari povezani s kognitivnim funkcijama. Adam Brickman kaže da njihova studija potvrđuje čvrstu vezu između tihih moždanih udara i slabljenja pamćenja: "Naša studija pokazuje da su obje vrste moždanog udara nezavisno povezane s funkcijom pamćenja, a to je potpuno novo otkriće."

Snimke magnetskom rezonancijom otkrile su da je svaki četvrti učesnik studije bio pretrpio tihi moždani udar, a svaki od njih je imao i loše rezultate na testu pamćenja. Naučnici se nadaju da će istu grupu moći pratiti i ove godine, kako bi otkrili postoje li znakovi koji ukazuju na Alzheimerovu bolest, najteži oblik demencije.

Izvor: VoA News
www.medicina.ba
03.02.2012.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.