Naučnici upozoravaju: Zagađenost vazduha ima dalekosežne učinke PDF Ispis E-mail

Dvojici kalifornijskih naučnika dodijeljeno je priznanje za njihov istraživački rad na području zagađenja vazduha, kako u atmosferi tako i u našim domovima. Ovogodišnji su dobitnici novčane nagrade Tyler, za ekološka istraživanja, John Seinfeld i Kirk Smith, ukazali na dalekosežnu prirodu tog problema.

 


Gotovo polovica svjetskog stanovništva koristi goriva iz biomase, drvo ili životinjski otpad, za kuhanje. Mnogi na taj način kuhaju u zatvorenome. Kirk Smith, sa Univerziteta Kalifornije, u Berkeleyu, proučava uticaj okoliša na ljudsko zdravlje, učinke koje dim proizvodi na te porodice. Početkom 80-ih godina pratio je korištenje energije u ruralnim područjima Azije. „Primijetio sam izrazito zadimljene uvjete u seoskim domaćinstvima. Kad sam se vratio, pomislio sam da se netko mora pozabaviti tim pitanjem – kakvog to ima učinka na ljudsko zdravlje, jer ništa nisam našao u tada postojećoj literaturi.”

Nije ni mogao jer tek su kasnija ispitivanja pokazala da kuhanje u zatvorenim prostorijama, na tim gorivima, proizvodi jednaku količinu dima na sat koliko i hiljadu zapaljenih cigareta. A to, kako ukazuju studije, dovodi do gotovo dva miliona prijevremenih smrtnih slučajeva godišnje, naročito kod žena i djece.

Kirk Smith također dokazuje da emisije iz domaćinstava doprinose klimatskim promjenama. Zagađenje vazduha u jednom dijelu svijeta djeluje na vazduh u drugome, kaže drugi ovogodišnji dobitnik nagrade Tyler, John Seinfeld, sa California Institute of Technology. “Emisije iz Azije prijeći će preko Pacifika, naći ćemo ih u vazduhu iznad Sjedinjenih Država, a u nekim slučajevima, čak i iznad Atlantika, na putu, dakle, ka Evropi. Sjeverna vam je hemisfera kao jedno veliko zajedničko dvorište.”

A i južna hemisfera, kaže Seinfeld, ima isti miks, a između dviju hemisfera, dodaje on, postoji dugoročna interakcija. A postoji i interakcija između prirodnih tvari i onih koje su rezultat ljudskog djelovanja. “Svaka čestica u vazdhu, bilo gdje u svijetu, kao mali je kuhinjski sudoper hemijskih spojeva koji dolaze iz raznih i svakojakih izvora.”

Ekološka ispitivanja, kažu naučnici, zahtijevaju pažljiva mjerenja. U Gvatemali, Indiji, Kini i drugim zemljama, Kirk Smith vodi ispitivanja za mjerenje emisija iz domaćinstava i procjenjivanje dugoročnih učinaka na zdravlje onih koji su izloženi dimu od kuhanja.

Ekipe također procjenjuju učinkovitost peći na goriva s niskim zagađenjem; jednom kad rezultati pristignu, Smith predviđa da će ta tehnologija naići na široku primjenu. Peći, za koje je dokazano da su djelotvorne u smanjenju emisija štetnih tvari, bit će od velike koristi porodicama i zajednicama, kaže Kirk Smith, i pomoći će u čišćenju vazduha širom svijeta.

Izvor: VoA News
www.medicina.ba
15.05.2012.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.