Doktori kažu da su zdravstvene koristi obrezivanja muških beba veće od rizika zahvata PDF Ispis E-mail

Mnogi Amerikanci smatraju da je obrezivanje nepotrebno, te zdravstvena osiguranja više ne pokrivaju troškove ove procedure. Američka akademija pedijatara je, međutim, nedavnom objavom podržala obrezivanje.


Obrezivanje muških beba je bila uobičajene praksa u Sjedinjenim državama u posljednjih nekoliko decenija, međutim sada su neki roditelji i kompanije medicinskog osiguranja odlučili da obrezivanja nije medicinski potrebno. Grupa pedijatara, s druge strane, sada ukazuje da su zdravstvene beneficije obrezivanja ipak veće nego rizici.

U mnogim afričkim zemljama odrasle muškarce obrezuju da bi se spriječilo širenje AIDS-a, jer istraživanja pokazuju da se na ovaj način od AIDS-a i veneričnih bolesti štite i muškarci i žene njihovi seksualni partneri. Svjetska zdravstvena organizacija je zaključila da obrezivanje u sub saharskoj Africi, u periodu od 20 godina,  može spriječiti i do šest miliona novih slučajeva infekcije HIV-a i tri miliona smrti.

Dr. Aaron Tobian je patolog koji izučava zdravstvene i ekonomske aspekte obrazivanja: „Tri istraživanja slučajnih uzoraka, što je najjači medicinski dokaz, pokazala su da obrezivanja muškaraca smanjuju infekcije HIV-om, genitalnim herpesom, papiloma virusom koji izaziva rak grlića materice u žena i karcinom penisa.“

U judaizmu je obrezivanje obavezno, dok se kod Muslimana preporučuje. U drugim kulturama obrezivanjem odrasliji dječaci postaju muškarci.

Mnogi Amerikanci smatraju da je obrezivanje nepotrebno, te zdravstvena osiguranja više ne pokrivaju troškove ove procedure. Američka akademija pedijatara je, međutim, nedavnom objavom podržala obrezivanje.

Jedan od članova radne grupe te strukovne organizacije je dr. Douglas Diekema. „Naša radna grupa je došla do zaključka da je obrezivanje financijski efektivno. Iako se obrezivanje muških beba mora platiti, zdravstveni troškovi se dugoročno smanjuju jer su manji rizici od veneričnih bolesti.“

Doktori kažu da su komplikacije obrezivanja muške novorođenčadi vrlo rijetke i minorne, te da mlađe bebe imaju manje komplikacija nego kad se radi o obrezivanju starijih dječaka i muškaraca.

 

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

25.09.2012.

Komentari (6)
 • haris  - fgfgfgfgfgfg
  Bio sam na psihijatriji dva mjeseca jer sam isao glavnom ulicom grada Sarajeva i govorio ljudima kako nije uredu sunetiti ljude jer takve osobe imaju jacu potenciju jer nemaju kozice a glavic je najosjetljiviji po pitanju nadrazaja a sada znam da je uredu i jednom sam rekao to bi bilo isto kad cure ne bi imale koze preko klitorisa a ja znam da to nije isto nit bi volio da to neko radi, to sam ja samo posistovjetio musko zensko-nadrazaji, ja ne znam ni sta je klitoris ni gdje se nalazi samo sam cuo da tu cure imaju nadrazaje.
 • emp3z  - Doktori kažu da su zdravstvene koristi obrezivanj
  I'm still learning from you, while I'm trying to achieve my goals. I certainly enjoy reading all that is posted on your website.Keep the information coming. I enjoyed it!

  www.emp3z.co.uk
 • Amy  - Doktori kažu da su zdravstvene koristi obrezivanj
  I am a mother and I really needed this info thanks!

  https://about.me/milfcandy
 • Luther  - Doktori kažu da su zdravstvene koristi obrezivanj
  Thanks I needed this

  https://9inchdude.tumblr.com/
 • vladimirafinancijskiinvestitor  - vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
  vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

  Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.