Kako masna ishrana može uzrokovati dijabetes? PDF Ispis E-mail
Istraživači su otkrili da masna ishrana koja sadrži velike količine mesa i mliječnih proizvoda može povećati rizik za dobijanje dijabetesa tip 2. prekidajući rad gena odgovornih za proizvodnju inzulina.

Broj ljudi oboljelih od dijabetesa u Engleskoj se u posljednjoj dekadi povećao sa 1,4 miliona na više od 2 miliona, od kojih 1,7 miliona boluje od dijabetesa tip 2. koji je u vezi sa stilom života. Dijabetes tipa 2. se često povezuje sa životno prijetećim stanjima kao što su srčana oboljenja, moždani udar, oštećenje živaca i oštećenje organa i očiju.

Nova studija pokazuje da je jedan gen odgovoran za označavanje enzima poznatog kao GnT-4a. Isti je ključ koji omogućava beta ćelijama u pankreasu da detektuju nivo glukoze u krvi i pokrenu proizvodnju inzulina, kada je to potrebno.

Istraživači su demonstrirali na mišu kako je enzim potisnut visoko masnom ishranom. Bez dovoljno GnT-4a enzima nastaje dijabetes tip 2. Jamey Marth, profesor molekularne medicine, je izjavio da navedeno otkriće ima značajan uticaj na buduća istraživanja i sugeriše novi pristup u prevenciji i tretmanu oboljenja dijabetesa.

Zapadnjačka masna ishrana koju praktikuju ljudi u Sjevernoj Americi i Evropi sadrži pretežno prerađenu hranu, crveno meso, mliječne proizvode, refinirane karbohidrate, dodatke hrani, bezvrijednu hranu, brzu hranu, zalogaje bogate natrijumom (so) i šećerom. Kao suprotnost, Azijska ishrana sadrži manje količine mesa i mliječnih proizvoda. Proteine i željezo dobijaju iz oraha, sjemenja i mahuna, dok željezo dobijaju kroz povrće, a kalcijum iz sojinih proizvoda, oraha, sjemenja i listova povrća.

Kod više od 200 miliona ljudi širom svijeta je dijagnosticiran dijabetes tipa 2, od toga 20 miliona u Americi.

Times Online 30.12.2005.

www.medicina.ba

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.