Abdominalna kemoterapija poboljašava preživljavanje od karcinoma jajnika PDF Ispis E-mail
Velika klinička ispitivanja pokazuju da davanje kemoterapije direktno u abdomen može poboljšati vjerovatnoću preživljavanja kod žena sa karcinomom jajnika za 16 mjeseci. Rezultati studije su objavljeni u New England Journal of Medicine s ciljem da ohrabre doktore da primjenjuju ovaj način kod liječenja pacijenata.

Karcinom jajnika je četvrti vodeći uzročnik od karcinoma koji izaziva smrt kod žena i u 2005. godine je izazvao smrt 16.000 žena. Iako je ova bolest liječiva u ranijoj fazi, većina slučajeva (oko 80 %) se ne otkrije dok se ne proširi. Zbog toga što se kod mnogih pacijenata sa karcinomom jajnika dijagnoza uspostavi u kasnijoj fazi potrebno je poboljšati tretman.

Većina žena sa uznapredovalim kanrcinomom jajnika prima kemoterapiju poslije operacije otklanjanja tumora. Navedena kemoterapija se obično daje u venu i putuje kroz krvotok dok ne dođe do ćelija tumora u abdomenu. Doktori su takođe eksperimentisali sa davanjem kemoterapije direktno u abdomen kroz kateter. Osam klinika je ispitivalo navedeni pristup i većina se uvjerila u koristi istog, ali ova tehnika nije široko prihvaćena.

Mnogi dovode u pitanje abdominalnu kemoterapiju kod carcinoma jajnika jer se radi o staroj ideji, zahtjeva znanje i iskustvo od hirurga i komplikovanija je od normalne kemoterapije.

Kod žena koje su primale abdominalnu kemoterapiju karcinom se vraćao poslije 23 mjeseca, dok se kod tradicionalne kemoterapije karcinom vraćao poslije 18 mjeseci. Žene koje su primale standardnu kemoterapiju u venu su u prosjeku živjele 4 godine poslije tretmana, dok su one koje su primale abdominalnu kemoterapiju živjele u prosjeku 5,5 godina poslije tretmana.

Međutim abdominalna kemoterapija je mnogo teža za pacijente. Žene koje su primale ovaj tretman su imale mnogo više životno prijetećih efekata, kao što su nizak broj bijelih krvnih zrnaca, infekcije, umor i bol. Mnogi negativni efekti se povezuju sa kateterom koji mora biti ubačen u abdomen za primanje kemoterapije. Ovi problemi su tako ozbiljni da je manje od polovine žena odbilo da primi kompletnu abdominalnu kemoterapiju.

Iako ima neželjenih efekata National Cancer Institute preporučuje abdominalnu kemoterapiju.

ACS News Center 06.01.2006.

www.medicina.ba

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.