Pozitivna porodična anamneza je riziko faktor za nastanak karcinoma pluća PDF Ispis E-mail
Trenutni i bivši pušači koji imaju pozitivnu porodičnu anamnezu karcinoma pluća trebaju izvršiti test ispitivanja funkcije pluća i uraditi kompjutersku tomografiju (CT), navodi se u članku American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Ovi testovi detektuju karcinom pluća u ranim stadijima što je posebno važno za ljude oko 50-tih godina starosti sa nepotvrđenom dijagnozom karcinoma pluća. Ljudi sa porodičnom istorijom karcinoma pluća imaju dvostruko ili trostruko povećan rizik za razvoj karcinoma pluća, navodi se u studiji A. G. Schwartz sa Instituta u Detroitu.

U studiji se navodi da je pušenje povezano od 85 do 95 posto sa svim karcinomima pluća. Vidljivo je dramatično povećanje karcinoma pluća u Americi u posljednje dvije decenije. Procjenjuje se da 49 miliona trenutnih pušača i 46 miliona bivših pušača imaju povećan rizik za dobijanje karcinoma pluća.

Zbog toga što je pušenje vodeći rizični faktor, važnost porodične istorije i genetske podložnosti karcinomu pluća dobija na važnosti.

Forbes 07.01.2006.

Komentari (3)
 • Joe Weers  - Pozitivna porodična anamneza je riziko faktor za
  I really enjoyed reading this article. Sometimes I discover posts that tends to make me want to get started on bloggin myself. All the best!

  https://doggyloverstraining.home.blog/2019/10/03/dog-training-sheffiel d-marketing-strategies-for-doggie-entrepreneurs-the-essentials-of-pet- instruction/
 • سکسی  - Pozitivna porodična anamneza je riziko faktor za
  Thanks You

  http://www.solihinzubir.com
 • Neely Tredinnick  - Pozitivna porodična anamneza je riziko faktor za
  This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want?HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

  https://www.wattpad.com/user/oystermen9
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.