Pozitivna porodična anamneza je riziko faktor za nastanak karcinoma pluća PDF Ispis E-mail
Trenutni i bivši pušači koji imaju pozitivnu porodičnu anamnezu karcinoma pluća trebaju izvršiti test ispitivanja funkcije pluća i uraditi kompjutersku tomografiju (CT), navodi se u članku American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Ovi testovi detektuju karcinom pluća u ranim stadijima što je posebno važno za ljude oko 50-tih godina starosti sa nepotvrđenom dijagnozom karcinoma pluća. Ljudi sa porodičnom istorijom karcinoma pluća imaju dvostruko ili trostruko povećan rizik za razvoj karcinoma pluća, navodi se u studiji A. G. Schwartz sa Instituta u Detroitu.

U studiji se navodi da je pušenje povezano od 85 do 95 posto sa svim karcinomima pluća. Vidljivo je dramatično povećanje karcinoma pluća u Americi u posljednje dvije decenije. Procjenjuje se da 49 miliona trenutnih pušača i 46 miliona bivših pušača imaju povećan rizik za dobijanje karcinoma pluća.

Zbog toga što je pušenje vodeći rizični faktor, važnost porodične istorije i genetske podložnosti karcinomu pluća dobija na važnosti.

Forbes 07.01.2006.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.