Rani simptomi meningitisa PDF Ispis E-mail
Doktori su identificirali put za detekciju meningitisa mnogo ranije, nudeći potencijalni način spašavanja mnogih dječijih života.

Meningitis je bolest upale moždane ovojnice koja može izazvati ozbiljnu invalidnost ili čak smrt. Postoje različite vrste meningitisa. Jedan od glavnih uzročnika meningitisa je meningokokna bakterija. Ista može izazvati trovanje krvi kao jednu od vrsta ove bolesti. Postoji i virusni oblik meningitisa koji je manje opasan.

Istraživački tim Univerziteta Oxford je ispitao 448 slučajeva djece oboljele od meningitisa, koristeći upitnike za roditelje oboljele djece i medicinske izvještaje. Preko 100 ovih slučajeva je završilo tragično. Istraživači su tražili glavna obilježja kako bi se bolest mogla otkriti ranije.

Postoje dvije osnovne vrste karakterističnih znakova na koje roditelji moraju obratiti pažnju i to klasični znaci i rani znaci bolesti.

Klasični znaci: jaka glavobolja, osjetljivost na svjetlost, temperatura, povraćanje, ukočen vrat, ubrzano disanje, pospanost, manja osjetljivost, bol stomačnih mišića i osip koji ne mjenja boju ili nestaje kad se staklo stavi na kožu. Ovi znaci se pojavljuju od 13 do 22 sata nakon razvoja bolesti, ali se često pojavljuju nekoliko sati prije nego što djeca postaju kritično bolesna.

Istraživači su otkrili znake bolesti koji se pojavljuju mnogo ranije od tradicionalnih simptoma i to u prvih 8 sati. Rani znaci bolesti su jaki bolovi u nogama od kojih dijete ne može stajati ili hodati, hladne ruke ili stopala sa temperaturom i blijeda koža sa plavim ili tamnim dijelom oko usana.

Istraživači navode da isti znaci ne moraju odmah značiti da se radi o meningitisu, ali nema štete ako se provjeri. Ako se ustanovi da dijete ima meningitis treba hitno primiti odgovarajući tretman sa antibioticima i odgovarajuće bolničko liječenje. Osobe koje su bile u kontaktu sa oboljelim osobama moraju se takođe liječiti.

BBC News 12.11.2006.

www.medicina.ba

Komentari (3)
 • Manuel  - Menengitis ili nije?
  Pozdrav, u mojoj skoli se pojavio menengitis, i ja se bojim da sam posta zrtva.
  Boli me glava, oci me bole(osjecam kao da ce ispasti), bole me misici nozni, smrze se a kuca je topla....ja ne znam da li je to-to.

  HVALA!
 • Amos Meshew  - Rani simptomi meningitisa
  Hello, I just want to tell you cheers for the article. I'm not really one to comment that frequently but keep up the good work and thank you for the top notch article.

  http://mekhiavegag3672132.tumblr.com
 • Melodi Adule  - Rani simptomi meningitisa
  I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!?

  http://sqworl.com/8l2orr
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.