Pušenje uzrokuje rođenje djece sa nedostacima PDF Ispis E-mail
U studiji objavljenoj u časopisu "Plastic and Reconstructive Surgery" se navodi da pušenje u trudnoći povećava rizik da će novorođena djeca imati dodatne prste ili manjak prstiju na rukama ili nogama.

Rizik od nastanka navedenih deformiteta je relativno nizak, ali pušenje pola pakovanja cigareta dnevno u trudnoći povećava rizik za bebe od 29 posto u poređenju sa nepušačima. Pušenje jedne kutije cigareta dnevno povaćava rizik na 78 posto.

Zbog toga što se ekstremiteti razvijaju u ranoj fazi trudnoće, deformiteti se mogu pojaviti čak i prije nego što žena utvrdi trudnoću.

"Ustanovili smo da je sve više žena pušača i shodno tome povećava se rizik da će bebe biti rođene sa navedenim deformitetima", izjavio je Dr. B. Chang sa pedijatrijske plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Istraživači su evidentirali više od 6,8 miliona beba u 2001. i 2002. godini i otkrili 6522 slučaja rođene dijece sa brojnim anomalijama, čije su majke pušile u toku trudnoće. Ustanovili su da se 1 dijete na 600 ispitanika rodi sa dodatnim prstom na ruci ili nozi, dok se manjak prstiju javlja na svakih 2500 rođenih.

United Press International i Melbourne Herald Sun 13.01.2006.

www.medicina.ba

Komentari (2)
  • فیلم سک  - PuÅ¡enje uzrokuje roÄ‘enje djece sa nedostacima
    Thanks You

    http://www.solihinzubir.com
  • Abram Wescovich  - PuÅ¡enje uzrokuje roÄ‘enje djece sa nedostacima
    you have a great blog here! would you like to make some invite posts on my blog?

    https://www.instapaper.com/read/1286100864
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.