Dijeta sa malo kalorija pomaže srcu da stari sporije PDF Ispis E-mail
Mnoge dijete koje su obećavale mršaviji izgled kontrolom unosa kalorija, a nisu imale učinka, konačno imaju korisnu ulogu, navodi se u studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition.

U eksperimentu sa 50 žena starosne dobi od 41 do 64 godine, istraživači su upoređivali srca žena koje su konzumirale od 1400 do 2000 kalorija dnevno sa onima koje su unosile u organizam od 2000 do 3000 kalorija dnevno.

Rezultati su pokazali da kod žena koje su unosile manje kalorija u organizam, funkcija srca je kao u osoba koje su 15 godina mlađe. Ultrazvučno ispitivanje je pokazalo da kod ove grupe srca izgledaju elastičnije nego kao kod osoba njihovih godina i da se opuštaju između otkucaja na način sličan kao kod mlađih žena.

"Ovo je prva studija koja je demonstrirala da smanjeni unos kalorija duže vremena sa optimalnom ishranom ima specijalne efekte na usporavanje starenja i podmlađivanje srca", izjavio je vođa istraživačkog tima L. Fontana.

Dr Fontana je izjavio da jednostavno konzumiranje manje hrane nije dovoljno. Članovi istraživačke grupe su koristili tradicionalnu Mediteransku dijetu baziranu na povrću, maslinovom ulju, grahu, žitaricama, ribi i voću. Ista izbjegava prečišćenu i procesiranu hranu, bezalkoholna pića, slatko, bijeli hljeb i ostale izvore sa puno kalorija.

Istraživači preporučuju umjereno smanjenje konzumacije kalorija u kombinaciji sa umjerenim vježbanjem. Takođe preporučuju da smanjene količine kalorija pomažu u prevenciji karcinoma, koji uzrokuje 30 posto smrtnih slučajeva u Zapadnim zemljama.

Izvor: American Journal of Clinical Nutrition, Januar 2006.

www.medicina.ba

Komentari (3)
 • سکسی  - Dijeta sa malo kalorija pomaže srcu da stari spor
  Thanks You

  http://www.solihinzubir.com
 • Diana Merrett  - Dijeta sa malo kalorija pomaže srcu da stari spor
  There is noticeably a bundle to know about this. I assume you made certain nice points in features also.

  https://lunchscent82.bravejournal.net/post/2020/03/22/Forum-Marketing- Tips-And-Tricks
 • فیلم سوپر ایرانی  - Dijeta sa malo kalorija pomaže srcu da stari spor
  Thanks You

  http://www.solihinzubir.com
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.