Mentalno zdravlje povezano sa promjenom načina ishrane PDF Ispis E-mail
Promjena načina ishrane u zadnjih 50 godina možda igra glavnu ulogu u povećanju psihičkih bolesti, navodi se u studiji. Mental Health fondacija navodi da se danas hrana proizvodi sa izmjenjenim sastavom hranjivih tvari. Ljudi danas jedu manje svježu hranu, a više zasićenje masnoće i šećer.

Navedeno je vodeći razlog koji izaziva depresiju i probleme sa pamćenjem. Međutim, eksperti za hranu navode da ovo istraživanje nije uvjerljivo. Doktor A. McCulloch, šef Mental Health fondacije navodi "Mi smo svjesni efekata koje ishrana ima na naše psihičko zdravlje, ali tek smo počeli razumjevati kakav uticaj na mozak imaju hranjive tvari koje potiču iz hrane koju jedemo i kako ishrana utiče na naše mentalno zdravlje".

Takođe je naveo da povezivanje psihičkog zdravlja sa promjenama u ishrani daje bolje rezultate nego korištenje lijekova i savjetovanje. U izvještaju, Feeding Minds, se navodi da je delikatni balans minerala, vitamina i korisnih masti koje se konzumiraju promjenio u posljednjih pet decenija.

Istraživači navode da industrijalizacija farmi, korištenje pesticida i način ishrane životinja utiče na sastav tjelesnih masnoća. Npr. pilići dostižu potrebnu težinu dva puta brže nego prije 30 godina, uz povećanje sadržaja masnoće sa 2 % na 22 %.

Depresija se povezuje sa niskim konzumiranjem ribe bogate omega-3 masnim kiselinama koje su ključan faktor za zdravlje mozga.

Neke studije preporučuju konzumaciju velikih količina povrća kao zaštitu od Alzheimerove bolesti.

BBC News 16.01.2006.

www.medicina.ba

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.