Da li maslinovo ulje djeluje na zdravlje? PDF Ispis E-mail
Maslinovo ulje je osnova mediteranskog načina ishrane, a njegove masnoće ključ razumijevanja zdravog načina života u Sredozemlju, jer Mediteranci potrebne masnoće unose uglavnom putem maslinova ulja.

U sastavu maslinovog ulja najvažnija je oleinska kiselina, odnosno mononezasićena masna kiselina koja čini od 55% do 83% od ukupnih masnih kiselina. Zasićene masne kiseline su zastupljene od 8% do 14% i polinezasićene masne kiseline od 4% do 20%. Pored navedenog maslinovo ulje sadrži antioksidante poput vitamina E i polifenola.

Osnovna dobra osobina maslinovog ulja je u tome da smanjuje nivo "lošeg" holesterola (lipoproteini niske gustoće) bez smanjenja nivoa "dobrog" holesterola (lipoproteini visoke gustoće). Navedeno utiče na smanjenje rizika od ateroskleroze.

Da bi znali važnost sastava maslinovog ulja, treba znati da većina masnih kiselina ima negativne posljedice na zdravlje. U modernom načinu ishrane prevladavaju zasićene masne kiseline odgovorne za povišene razine holesterola u krvi.

Uobičajna strategija je zamijeniti ulja životinjskog porijekla sa onima biljnog, ali npr. masnoće iz suncokreta snižavaju trigliceride, a ne utiču na razinu holesterola.

Maslinovo ulje se preporučuje u prevenciji hipertenzije, dijabetesa, gojaznosti i tromboze, a ako se nanosi na kožu djeluje umirujuće na opekotine.

www.medicina.ba

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.