Trećina tinejdžera u SAD ima problema sa viškom kilograma PDF Ispis E-mail
Više od jedne trećine tinejdžera ima višak kilograma i oni se suočavaju sa velikim rizikom od srčanih bolesti i raka, kako postaju stariji.

Prethodna ispitivanja su dokumentovala kako tinejdžeri ne rade dovoljno vježbi. Istraživači sa Northwestern univerziteta su prikupili podatke od 3.110 adolescenata od 12 do 19 godina i od 2.205 odraslih od 20 do 49 godina. Pacijenti su podvrgnuti osam minutnom testu i ustanovljeno je da oni koji manje vježbaju imaju brže povećanje pulsa i krvnog pritiska.

Studija je ustanovila da 33,6 posto adolescenata manje vježba. U svim grupama, osobe koje manje vježbaju imaju višak kilograma, visok holesterol u krvi i krvni pritisak.

Prethodna istraživanja su ustanovila da tinejdžeri i odrasli ne prakticiraju dovoljno vježbanja. Jedno istraživanje je ustanovilo da samo 45 posto odraslih pacijenata praktikuje minimalne fizičke aktivnosti.

Previše vremena za kompjuterom i uz TV

Manje vježbanja je u direktnoj vezi sa fizičkom neaktivnošću. Kod kuće, djeca provode više vremena sjedeći ispred kompjutera ili TV-a. Roditelji nemaju ograničenja za djecu kad je u pitanju gledanje TV ili rad za računarom.

Koliko je vježbi potrebno?

Federalna vlada za fizičku aktivnost preporučuje:

Djeca i adolescenti: Najmanje 60 minuta umjerenih aktivnosti većinu dana u sedmici i to po mogućnosti dnevno.

Odrasli: Najmanje 30 minuta umjerenih vježbi pet dana u sedmici ili 20 minuta jačih fizičkih aktivnosti tri dana u sedmici.

Umjerene aktivnosti uključuju brzo hodanje, preskakanje konopca, rekreativno plivanje, košenje trave, vožnju bicikla do 10 kilometara i slično.

Jače fizičke aktivnosti uključuju džogiranje, plivanje i vožnju bicikla više od 20 kilometara.

Chicago Sun-Times 21.12.2005.

www.medicina.ba

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.