HEMOROIDI PDF Ispis E-mail
Autor Redakcija   
Hemoroidi su proširenja krvnih sudova sa zastojem krvi u području unutrašnjeg i vanjskog hemoroidnog venskog pleksusa u završnom dijelu debelog crijeva, rektumu. Oko 70 % odraslih iznad 30 godina života ima hemoroide. Bolest je nepoznata kod životinja.

Zastoj krvi u venama rektuma može izazvati:

  • jako napinjanje pri defekaciji (velika nužda),
  • upotreba žestokih pića i začinjenih jela,
  • dugo sjedenje na tvrdim, vlažnim i hladnim stolicama,
  • urođena slabost zida krvnih sudova,
  • hronična opstipacija (hronični zatvor),
  • pritisak na vene u području male zdjelice izazvan npr. trudnoćom,
  • kod nekih bolesti npr. ciroza jetre.

Stvaranju hemoroida pogoduje dugotrajno sjedenje ili stajanje, prehrana bez dovoljno vlaknastih tvari i pretjerana tjelesna težina.

Najčešći simptomi su bol, svrbež, žarenje u području rektuma, upala kože, sluznice i krvarenje iz istog područja. Krvarenje je najkonstantniji znak i može biti oskudno ili jako.

Dijagnoza hemorida se određuje na osnovu pregleda rektalnog područja, digitalnim pregledom i proktoskopijom. Ako se pojavi krvarenje iz rektuma neophodan je dijagnostički postupak endoskopija, rektosimoidoskopija, a po potrebi kolonoskopija.

Prevencija se vrši pravilnom ishranom kojom se uspostavlja svakodnevni ritam defekacije. Preporučuje se hrana s puno povrća, voća i žitarica, zatim uzimanje dovoljno tečnosti npr. vodu, slatko i kiselo mlijeko, kompot i sokove. Važno je izbjegavanje jako začinjene hrane uz fizičke aktivnosti kao što su hodanje, trčanje i lagane vježbe. Takođe potrebno je redovno pranje rektalnog područja iza stolice mlakom ili hladnom vodom. Vruća voda pogoduje širenju upale i krvarenju jer izaziva dilataciju krvnih sudova rektalnog područja.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.