Hrana i izgled kože PDF Ispis E-mail
Autor Redakcija   
Hrana je vrlo važna za naše zdravstveno stanje, a od nje zavisi i izgled kože. Koža će zablistati i postati ljepša ako pazite šta jedete.

Masna i osjetljiva koža
Konzumirajte u manjim količinama masnoće i šećer. Čaj ili kafu zasladite samo kašičicom šećera ili meda. Umjesto rafiniranog bijelog, obvezno koristite smeđi nerafinirani šećer. Problematičan ten postat će ljepši ako jedete krto pureće, pileće ili teleće meso. Također se preporučuje jesti i više ribe,  dosta svježeg i lešo kuhanog povrća. Zanimljivo je da se od voća posebno preporučuju banane, a od sireva svježi kravlji, kozji i ovčji. Kolače i druge poslastice trebalo bi zamijeniti jogurtom, a umjesto maslaca pri pripremanju jela koristiti biljno i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Bilo bi dobro i da salate umjesto papra, soli i octa začinite limunovim sokom, lukom i začinskim biljem. Voda i prirodna limunada neka budu zamjena za gazirane sokove, dok alkoholna pića treba izbaciti iz upotrebe.

Suha koža
Za suhu kožu treba konzumirati dosta mlijeka, piletine, ribu, puretinu i druge vrste mesa. Preporučuju se i masniji sirevi, ali pazite da ne pretjerate količinski. Zbog nedostatka vlage obvezno svakodnevno popijte litru do dvije vode, voćnog soka od grejpa, mandarina i drugog voća. U obzir dolaze i kompoti sa malo šećera. Povrće je više nego dobro došlo, pogotovo salata, špinat, peršin, kupus, blitva, mrkva, radič i druge vrste koje sadrže dosta vode.

www.medicina.ba

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.