Medicina
BAKTERIJSKE INFEKCIJE NOVOROĐENČADI PDF Ispis E-mail

Infekcija predstavlja inflamatorni odgovor organizma na prisustvo mikroorganizama, odnosno njima izazvanu invaziju normalno sterilnih tkiva domaćina. Neonatalnim infekcijama smatraju se sve infekcije nastale tokom prvih 28 dana života djeteta.

Autor:
dr Aida Lokvančić Bekto
specijalista pedijatar

Više...
 
VRIJEME DUDANJA PDF Ispis E-mail

Kada je poznati Jacques Cousteau prvi put uzeo kameru i iskoristio je za podvodno snimanje, prikazao nam je jedan sasvim novi svijet. Isto se desilo kada je prvi put upotrijebljen ultrazvuk koji je snimio ženu u drugom stanju. Razvoj ploda i njegovo ponašanje je bilo skriveno godinama i onda se iznenada otkrilo da bebe dudaju (cuclaju) svoje prstiće i prije nego što se rode.

Autor:
dr Aida Lokvančić Bekto
specijalista pedijatar

Više...
 
Hronična bol - bolest mozga? PDF Ispis E-mail

Mnogi ljudi širom svijeta pate od hroničnih bolova, od bolova u zglobovima, preko migrene do bolova u abdomenu. Mnogi naučnici sada vjeruju da takva vrsta bola, u bilo kom dijelu tijela, ima zajedničku vezu sa mozgom. Univerzitet države Kalifornije u Los Anđelesu (UCLA) sada razvija međunarodnu bazu podataka sa snimcima mozga stotina pacijenata, koji se žale na hronične bolove. Do sada, na snimcima imaju ljude iz Sjeverne Amerike i Evrope. Cilj je da se ubrza istraživanje i razvoj boljih načina za liječenje hroničnih bolova.

Više...
 
Misterija prijevremenih rođenja PDF Ispis E-mail

Pokrenuta je globalna inicijativa za podizanje svijesti o 15 miliona beba koje se prijevremeno rode svake godine. Poznati su nam neki od uzroka, ali to nije dovoljno da se bebe zaštite od smrti ili invaliditeta, zato što su rođene prerano. Sada postoji globalni poziv na akciju za rješavanje misterije prijevremenih rođenja.

Više...
 
Interpretation of pulmonary function test results in relation to asthma classification using integrated software suite PDF Ispis E-mail

Tekst na engleskom jeziku možete pročitani na sljedećem linku: Interpretation of pulmonary function test results in relation to asthma classification using integrated software suite

 
Dobrobiti operacije smanjivanja želudca PDF Ispis E-mail

Skoro 80 posto pacijenata koji su podvrgnuti gastričkoj bajpas operaciji bilo je u stanju da održi značajan stepen gubitka težine, navodi se u novoj studiji.

Više...
 
"Berlinsko srce" spašava djecu PDF Ispis E-mail

Korištenjem pumpe koje se uklapa sa veličinom pacijentovog srca, ovaj aparat podržava bolesno srce pomoću tuba zakačenih kroz grudi.

Više...
 
BSŽ-om protiv dijabetesa PDF Ispis E-mail

Jedna od najstarijih vakcina na svetu sada ima novu primjenu. Bacilus Kalmet Gerin, poznatija kao Be Se Že je vakcina stara 80 godina - napravljena za liječenje tuberkuloze. U današnje vrijeme otkriveno je da je djelotvorna u liječenju dugotrajnog dijabetesa tipa 1, koji je u porastu širom svijeta.

Više...
 
I infekcije uzrok srčanih oboljenja PDF Ispis E-mail

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da se u zemljama sa niskim i srednjim prihodima bilježi sve veći broj slučajeva kardiovaskularnih oboljenja opasnih po život. U najnovijem izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) navodi se da je to možda rezultat nedovoljnog suzbijanja virusnih, bakterijskih i parazitskih infekcija, kao i hroničnih bolesti kao što su tuberkuloza, HIV i Šagasova bolest ili tripanosomijaza, koju ujedom prenose insekti.

Više...
 
Nova istraživanja o apneji PDF Ispis E-mail

Opstruktivna apneja (hrkanje) je stanje koje izaziva hroničnu blokadu disajnih puteva. Osobe koje imaju apneju imaju prekide u disanju dok spavaju i redovno pate od hipertenzije i srčanih oboljenja. Oni kojima je uspostavljena dijagnoza tog poremećaja redovno se tretiraju takozvanom Si-Pap mašinom koja pomaže u regulisanju njihovog disanja tokom spavanja. Istraživači u Španiji provjerili su da li taj aparat također može da pomogne u smanjenju hipertenzije i kardiovaskularnih oboljenja.

Više...
 
Kada imunitet izgubi kompas PDF Ispis E-mail

Istraživač Matilda Katan, predaje na Univerzitetskom koledžu u Londonu, ali radi i istraživanja o bjelančevinama povezanim sa raznim vrstama raka. Nedavno je posjetila sjedište  Nacionalnih instituta za zdravlje, u Betesdi, nadomak Vašingtona, radi razmjene iskustava sa njihovim stručnjacima.

Više...
 
Matičnim ćelijama protiv HIV PDF Ispis E-mail

Matične ćelije mogu se smatrati kao blokovi za izgradnju ljudskog tijela. One su glavne ćelije koje mogu da se razviju u drugačije vrste ćelija sa posebnom funkcijom. Mnogi naučnici vjeruju da one imaju veliki potencijal u tretiranju uzroka bolesti i da su pokazale dobre rezultate u pojedinim kliničkim ispitivanjima.

Više...
 
Implantat vraća hod nakon moždanog udara PDF Ispis E-mail

Naučnici kažu da su razvili implantat koji će onima koji su pretrpjeli moždani udar pomoći da ponovno hodaju. Implantat zamjenjuje nestale signale središnjeg nervnog sistema i pruža potrebni nervni okidač koji omogućuje pokret stopala.

Više...
 
Novi pristup tretiranju autizma PDF Ispis E-mail

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti nedavno su objavili da svako 88 dijete u Sjedinjenim Državama ima uspostavljenu dijagnozu autizma, poremećaj u razvoju mozga za koji Centri također navode da petostruko više pogađa dječake od djevojčica. Istraživanja su pokazala da intenzivna terapija ponašanja može da pomogne autističnoj djeci da načine značajna poboljšanja ako su tretirana na vrijeme. Prenosimo detalje o novom pristupu dijagnostikovanju i tretiranju te i dalje misteriozne bolesti.

Više...
 
Preporučen prvi lijek za prevenciju HIV PDF Ispis E-mail

Američki stručnjaci preporučili su američkoj Upravi za hranu i lijekove da dozvoli upotrebu prvog lijeka koji se pokazao djelotvornim u prevenciji zaraze virusom HIV.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 » > Kraj >>

Stranica 1 od 5