Manjak ljekara opće prakse u SAD PDF Ispis E-mail
Autor Redakcija   

Zdravstveni stručnjaci procjenjuju da će se problem nedostatka ljekara opće prakse vremenom pogoršati jer se američki studenti medicine sve češće opredjeljuju za specijalizaciju, tačnije za kardiologiju ili onkologiju, što je daleko isplativije od opće medicine. Sa druge strane, ljekari opće prakse, koji mogu da liječe široki spektar bolesti, od upale grla do dijabetesa, ključni su za poboljšanje zdravstvenog sistema, jer omogućuju prevenciju bolesti, a samim tim i smanjene troškova.

Dejvid Elington je sve rjeđa vrsta ljekara u Americi. U zemlji gdje radi većina svjetski renomiranih specijalizovanih medicinskih stručnjaka, Elington je već 20 godina posvećen radu sa običnim ljudima u Leksingtonu, u državi Virdžiniji. Elington je time potpuno zadovoljan.  “Volim ljude. Volim stare ljude, mlade ljude. Na ovaj način upoznate bezbroj ljudi o kojima brinete, saznate o njihovom svakodnevnom životu, o njihovim radostima i razočarenjima”.

Pacijenti cijene pažnju koju Elington poklanja svakoj osobi. Džejn Peten mu se obratila jer su joj trnuli prsti.
“Odličan je jer sjedne i razgovara sa vama”.

Istraživanja međutim pokazuju da broj američkih studenata medicine koji se odlučuju za porodičnu praksu opada i da će do 2020. godine u Sjedinjenim državama biti 40 hiljada manje ljekara opće prakse nego što je potrebno. Doktora Elingtona to nimalo ne iznenađuje.  Ja sam plaćen otprilike tri puta manje nego onkolog, dermatolog ili neki hirurzi”.

Ta razlika u plati mnogo znači mladim ljekarima sa ogromnim studentskim kreditima, koji u Americi dostižu i četvrtinu miliona dolara. Elington je počeo da se bavi medicinom u američkoj vojsci u Kaliforniji i Nemačkoj, a njegov osjećaj za narodnu službu se prenosi i u privatni život. Pored porodične prakse, on je pomogao u osnivanju besplatne klinike za hiljade siromašnijih stanovnika u toj oblasti. Direktorica Suzen Šeridan kaže da je doprinos dr Elingtona zajednici neprocjenjiv. “On nije od onih koji samo pričaju o tome, on zaista nešto radi po tom pitanju. On ovdje provodi stotine sati godišnje volontirajući”.

Elington se nada da će reforma američkog zdravstvenog sistema umanjiti papirologiju i omogućiti zdravstvenu njegu svim Amerikancima, pogotovo u općoj praksi. “Kako brojne studije pokazuju, ukoliko poboljšate opću medicinsku njegu u nekom mjestu, to će dovesti do smanjenja smrtnosti, smanjenja korištenja sredstava, smanjenja hospitalizacije, smanjenja operacija i povećanje zdravstvenog stanja te zajednice“. 

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

2009-09-29