CT snimanje - dobra vijest u liječenju raka pluća PDF Ispis E-mail

Većina ljudi umre od raka pluća jer je tu bolest teško otkriti u ranoj fazi.  Nova studija koju je finansirao Nacionalni Institut za rak je međutim pokazala da CT snimanje s niskom dozom radijacije može smanjiti smrtnost usljed raka pluća za 20 posto. To je zbog toga što CT snimanje daje trodimenzionalnu sliku, i time potpuniji uvid  u pluća nego konvencionalni rendgen. Tada je teže spaziti tumor dok je dovoljno mali da se ukloni operacijom.


Prvi rezultati istraživanja su bili tako zapanjujući da je studija zaustavljena na određeno vrijeme kako bi se obavijestila javnost.

Doktor Claudine Isaacs je specijalista u Centru Lombardi pri bolnici Univerziteta George Washington i ona objašnjava: Mislim da ima razloga za optimizam. Proveli smo sveobuhvatnu, kontroliranu, dobro vođenu studiju. Učestvovalo je 53 hiljade ljudi, koji su nasumično testirani CT-om.

Studija je vršena na 33 lokacije, na srednjovječnim i starijim ljudima koji su teški pušači, ili su to bili. Hiljadu osamsto od njih je učestvovalo u studiji provedenoj u samom Lombardi Centru.  U toku tri godine su izlagani snimanju CT-om, ili pak tradicionalnim rendgenom. Praćeni su pet godina. Doktor Isaacs kaže da kada bi snimanje CT-om postalo standard, mnogi bi životi bili spaseni. Bilo bi dobro da počnemo ovo preporučivati kao godišnje snimanje., kaže Isaacs.

Međutim, snimanje CT-om je skupo, i uglavnom nije pokriveno zdravstvenim osiguranjem u Sjedinjenim Državama. U mnogim zemljama u razvoju vjerovatno je situacija i gora. Drugi problem je radijacija. Čak i niska doza radijacije kod CT-a je 15 puta veća nego kod rendgena. Doktor Isaacs dodaje da uz to CT može snimiti anomaliju koja nije rak, što vodi nepotrebnoj operaciji.

S druge strane bilo je tokom studije mnogo tzv. lažno pozitivnih nalaza. Oko 25 posto.  To onda vodi daljem skeniranju, a u određenim slučajevima biopsijama i ponekad operacijama., govori doktor Isaacs.

Ipak, Isaacs kaže da se nada da će studija natjerati ljude da dobro razmisle o pušenju. Najvažnije korak  koji vodi smanjenju pojave raka pluća i smrtnosti, je ne pušiti uopće, ili odmah prestati.

Kritičari CT snimanja se međutim boje da će pušači  izgubiti motivaciju da prestanu pušiti, ako vjeruju da im CT snimanje može spasiti život, čak i ako dobiju rak.

Izvor: VoA News
www.medicina.ba
12.11.2010.

 

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.