Koliko često terapija zračenjem može izazvati kasniji rak? PDF Ispis E-mail

Podaci iz 30 godina praćenja oboljelih od raka ukazuju da 8 posto sekundarnih rakova potiče od radijacijske terapije, jedan u svakih 12 slučajeva.

 


Ispuštanje zračenja iz oštećene japanske nuklearke Fukushima Daiichi probudilo je bojazan oko povećanog rizika od raka. Radijacija može prouzročiti rak, međutim ona se također koristi u tretmanu mnogih tipova te bolesti. Jedna nova studija se pozabavila pitanjem da li radijacijski tretmani povećavaju rizik pojave novih tumora.

U novoj studiji naučnici su proučili medicinske dosijee oko 650 hiljada pacijenata s tumorom u 30-godišnjem periodu od 1978. do 2008. godine. Pokušali su utvrditi koliko je pacijenata dobilo drugi tumor nakon  početnog liječenja, koji je mogao biti prouzročen radijacijskom terapijom.

Vodeća naučnica u toj studiji, Amy Berrington iz američkog Nacionalnog instituta za tumore, tvrdi da se radijacijska terapija  može okriviti za oko osam posto od tih drugih tumora, oko jedan u svakih 12 slučajeva: "Rezultati ukazuju da su uzroci većine sekundarnih karcinoma drugi faktori, kao sto su način života ili možda genetika."

To su također mogući uzročnici i prvotnog tumora. Vjerovatnoća od jedan u dvanaest te ozbiljne nuspojave može navesti doktore i pacijente da dovedu u sumnju vrijednost radijacijske terapije čiji bi učinak, na kraju krajeva, trebao biti pozitivan. Međutim Amy Berrington smatra da je, s obzirom da je manje od 10 posto pacijenta dobilo ponovno tumor, opasnost za pacijenta relativno mala.

"Oko 15 godina nakon tretmana, na svakih hiljadu pacijenta pronađeno je pet slučajeva koji se mogu pripisati radijaciji. Taj takozvani „apsolutni“ rizik je brojka koja može biti korisna lijekarima da postave tu opasnost u pravilne razmjere u odnosu na koristi od te terapije," kaže Berrington.

Pacijenti s određenim vrstama raka, poput rata grlića maternice i raka testisa, imaju puno veću vjerovatnoću da će dobiti drugi tumor uslijed zračenja. Tumori oka ili usta imaju nižu vjerovatnoću. Berrington navodi da je to možda povezano s time koliko se široko zračenje koristi tokom terapije. Također, tvrdi Berrington i dob može imati uticaj; mlađi su pacijenti možda izloženim većem riziku jer su njihove ćelije osjetljive na radijaciju.

Studija o sekundarnim karcinomima prouzročenim radijacijskom terapijom objavljena je na web sajtu časopisa The Lancelet Oncology.

Izvor: VoA News
www.medicina.ba
07.04.2011.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.