Genetika u borbi protiv tumora PDF Ispis E-mail

Izbor između liječenja udarnom dozom lijekova i preventivnog operativnog zahvata ključna je odluka u borbi protiv tumora dojke. Jedna nova studija utvrdila je da genetske informacije iz organizma pacijenta mogu potvrditi da li je hemoterapija najbolji metod liječenja. Genetske informacije se već uveliko koriste u boljem dijagnosticiranju i prevenciji tog tumora.


Sandra Cohen živjela je u velikom strahu da će oboljeti od tumora dojke, jer su njena majka i baka umrle od iste bolesti. Ali, zahvaljujući genetskim testovima, ona i njen doktor bili su u stanju da donesu odluku i poduzmu preventivnu operaciju. Sada se, kaže ona, osjeća mnogo bolje i drugima sa istovjetnom medicinskom istorijom iskreno preporučuje genetsko testiranje:

Pokrenite se, potražite informacije, obavite sa savjetnikom za genetiku neka istraživanja, razgovarajte sa drugim ženama koje su prošle kroz sve to, i to će vam dati snagu da poduzmete neku akciju.

Naučnici iz privatne istraživačke laboratorije Nuvera Biosciences tvrde da test kojeg su razvili ljekarima može reći da li standardna hemoterapije određenoj pacijentici može ili ne može  povećati šanse da preživi. Ako tako mogu isključiti hemoterapiju, ljekari se brže mogu okrenuti alternativnim strategijama. Istraživači kažu da su genetske informacije istih pacijentica osigurale pouzdan put za predviđanje koji tumor je bio osjetljiv na hemoterapiju, a koji je bio rezistentan na takvo liječenje. Dr. Charis Eng, bavi se istraživanjem tumora, ali nije učestvovao u ovom istraživanju:

Predviđanje je uvijek dobro, jer kad možeš predvidjeti tačno, možeš i spriječiti, preduprijediti. Recimo, dakle, da ta, kako je zovu, kristalna kugla kaže da osobi neće biti bolje nakon standardnog tretmana ranog tumora dojke. To će njene ljekare učiniti opreznijim, i trudiće se da paze na pojave koje se dešavaju vrlo, vrlo rano ili da pokušaju neki agresivniji tretman.

Istraživači se slažu da ovakvo genetsko testiranje može poštedjeti pacijente od tretmana lijekovima na koje njihov organizam neće reagovati i sve to može voditi do vrlo personalizirane medicine. Eksperti još kažu da genetsko testiranje smanjuje troškove liječenja i omogućava doktorima da napadnu maligne tumore bez gubljenja dragocjenog vremena. Potrebno je još istraživanja kažu autori studije, ali dodaju da vjeruju da su njihovi nalazi ipak dopunili zajednički arsenal za bitku protiv tog opasnog tumora.

 

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

04.07.2011.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.