REKLAMA

TREBATE INTERNET STRANICU

Podijeli sa prijateljma!Designed by:

Test daha: Novi način dijagnosticiranja raka pluća PDF Ispis E-mail

Rak pluća, kako se procjenjuje, svake godine odnosi pola miliona života. Ali jedan istraživački tim na klinici u Clevalandu i univerzitetu Illinois radi na razvoju novog testa koji bi dijagnozu i liječenje te bolesti učinio mnogo bržim i lakšim.


Zamislite kada bi dijagnoza raka pluća bila toliko laka koliko i sam dah.  To bi uskoro mogla biti realnost. Ova mašina analizira dah osobe i identificira njegov tačan organski sastav.

Mi svi u dahu imamo hemikalije i vjerujemo da su te hemikalije u dahu osobe sa rakom drugačije od one koja nije oboljela od raka, kaže Peter Mazzone, sa klinike u Clevelandu. On je predvodio studiju koristeći se analizom daha kao sredstvom za dijagnosticiranje raka pluća.  On i njegov istraživački tim su testirali dah 229 pacijenata na klinici u Clevelandu. 92 pacijenta su imala potvrđenu dijagnozu raka pluća dok su ostali bili izloženi visokom riziku od dobijanja te bolesti, sa još neidentificiranim izraslinama na plućima.

Pronašli smo da sa testom daha možemo sa tačnosti od 80 do 85% otkriti rak pluća.  Bili smo još tačniji ako smo tražili konkretan oblik raka pluća, radije nego rak pluća općenito.  Pronašli smo da smo u stanju utvrditi rak pluća koji je u naprednoj fazi u odnosu na onaj u početnoj fazi, objašnjava Peter Mazzone. On dodaje da test daha također otkriva na koji se način rak ponaša. Na primjer, studija pokazuje da agresivni tumori dovode do drugačijih bioloških karakteristika daha nego tumori koji nisu toliko agresivni. Ali test se još mora usavršiti prije nego bude šire prihvaćen.

Ovo je relativno neusavršen instrument sa dosta prostora za usavršavanje. Nadamo se da će sljedeća generacija ovog sistema otkrivanja moći tačnost povećati i iznad 85% do tačke na kojoj će taj test zapravo biti klinički koristan, kaže gospodin Mazzone.

Kada se stigne do te tačke, test bi se mogao koristiti tokom redovnih ljekarskih pregleda. On će se lako izvoditi, i biće jeftiniji nego trenutni testovi, kao što su biopsije i snimanja.  Stručnjaci se također nadaju da će test daha, uz CT snimanje, doktorima pomoći da brzo razlikuju dobroćudne od zloćudnih tumora, kako bi liječenje moglo započeti što prije.

 

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

05.01.2012.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.