Preporučen prvi lijek za prevenciju HIV PDF Ispis E-mail

Američki stručnjaci preporučili su američkoj Upravi za hranu i lijekove da dozvoli upotrebu prvog lijeka koji se pokazao djelotvornim u prevenciji zaraze virusom HIV.

 


Savjetodavni odbor uprave je preporučio upotrebu lijeka “truvada” za zdrave osobe koje spadaju u grupu sa visokim rizikom da se zaraze, među kojima su homoseksualci, biseksualci i parovi u kojima je jedan partner HIV pozitivan. Lijek, koji se uzima jednom dnevno, već se prepisuje mnogim pacijentima sa virusom HIV.

Uprava za hranu i lijekove nema obavezu da ispoštuje preporuke savjetodavnog odbora, ali to obično čini. Konačnu odluku, kako se očekuje, trebalo bi da donese do 15. juna. Pojedini ljekari smatraju da “truvada” predstavlja korak naprijed ka okončanju epidemije side, dok drugi pak ističu da ljudima daje lažan osjećaj sigurnosti i dovodi do smanjene upotrebe kondoma, najpouzdanijeg sredstva zaštite od HIV-a.

Trogodišnje istraživanje je pokazalo da se svakodnevnim uzimanjem lijeka, rizik od zaraze zdravih homoseksualaca i biseksualaca opada za 42 posto, u kombinaciji sa korištenjem prezervativa i savjetovanjem. Prošlogodišnje istraživanje je pokazalo da je kod heteroseksualnih parova, od kojih jedan partner ima HIV, opasnost od zaraze smanjena za 75 posto.

Izvor: VoA News
www.medicina.ba
15.05.2012.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.