Matičnim ćelijama protiv HIV PDF Ispis E-mail

Matične ćelije mogu se smatrati kao blokovi za izgradnju ljudskog tijela. One su glavne ćelije koje mogu da se razviju u drugačije vrste ćelija sa posebnom funkcijom. Mnogi naučnici vjeruju da one imaju veliki potencijal u tretiranju uzroka bolesti i da su pokazale dobre rezultate u pojedinim kliničkim ispitivanjima.

 

Istraživači se sada nadaju da će početi kliničke testove na ljudima u kojima će koristiti genetski modifikovane matične ćelije za borbu sa virusom koji je uzročnik side. To je već pokazalo dobre rezultate u testovima na miševima.

Terapija matičnim ćelijama znači da se tijelu daju nove ćelije koje zamjenjuju bolesne ćelije i tkivo. Na Kalifornijskom institutu za regenerativne lijekove, Džozef Anderson ispituje terapiju matičnim ćelijama za HIV infekciju. Do sada, on je radio sa miševima kojima je zamijenio imunološki sistem, matičnim ćelijama koje su modifikovane sa trostrukom kombinacijom gena otpornih na HIV virus. „One su bile sposobne da blokiraju HIV infekciju i da održavaju normalan imunološki sistem kod miševa, iako je virus i dalje bio prisutan. Otporne imunološke ćelije mogle su da održavaju funkcionalan imunološki sistem.“

Anderson kaže da bi to moglo da stvori mogući lijek za ljude koji su inficirani HIV virusom i kojima je značajno oslabljen imunološki sistem. On kaže da će im genetski modifikovane matične ćelije pomoći da održavaju normalan imunološki sistem kroz genetski otpor, kao što je slučaj kod miševa. „Ako to krene ka kliničkim ispitivanjima na ljudima, bili bismo u mogućnosti da održavamo normalan imunološki sistem kod pacijenata koji imaju HIV infekciju. Na taj način oni bi mogli da prestanu da uzimaju antiretroviralne lijekove koje obično uzimaju zato što bi genetski modifikovane matične ćelije mogle da se bore sa virusom u tijelu pacijenta.“

Naučnici koji rade na tom projektu kažu da bi, u najboljem slučaju, to mogao da bude jednokratni tretman matičnim ćelijama opremljenim genima otpornim na HIV. Oni se nadaju da će to proizvesti čitav imunološki sistem otporan na HIV, što će omogućiti pacijentima da prestanu da uzimaju antiretroviralne lijekove.

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

01.06.2012.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.