Kada imunitet izgubi kompas PDF Ispis E-mail

Istraživač Matilda Katan, predaje na Univerzitetskom koledžu u Londonu, ali radi i istraživanja o bjelančevinama povezanim sa raznim vrstama raka. Nedavno je posjetila sjedište  Nacionalnih instituta za zdravlje, u Betesdi, nadomak Vašingtona, radi razmjene iskustava sa njihovim stručnjacima.

 


Stručnjaci su došli do saznanja da bi jedan molekul mogao da bude uzrok nasljednih oboljenja. Matilda Katan navodi da je u svojim istraživanjima, tokom 25 godina rada, naišla na isti molekul. “Znanja koja smo mi nakupili olakšala su da se shvati kako se bolest razvija i kako može da se liječi. U pitanju su bolesti gdje imuni sistem reaguje kao da je stimulisan kada takva stimulacija uopće ne postoji. To je imunitet koji je izgubio kompas. To su razna zapaljenja i auto imunitet, koji su provocirani veoma malim stvarima kao što je - dodirnuti nešto hladno, kada normalno imuni sistem na to ne bi reagovao. “

Matilda Katan predaje na Univerzitetskom koledžu u Londonu. Kako kaže to je veoma zanimljiv posao u kojem se spajaju učenje i istraživanje, i u kojem se buduće generacije spremaju da nastave istraživački rad. Dodaje da već dosta godina sarađuje sa Nacionalnim institutima za zdravlje na razmjeni podataka o ponašanju bjelančevina unutar ćelije: “Uvjek postoji uzajamno razumijevanje da zajedno možemo da uradimo, ne dva puta, nego deset puta više. Mislim da su znanja o proteinima, i naročito mehanizmima kako ti proteini funkcionišu normalno i kako se ta normalna funkcija mijenja u bolesti, jedna od jako važnih informacija da se naprave molekuli koji će te proteine zaustaviti i da se na taj način razviju lijekovi koji će zaustaviti te proteine koji su izgubili kontrolu. “

Matilda Katan kaže da bi to saznanje moglo da doprinese pronalaženju lijeka za SIDU, kao i za druge, za sada, neizlječive bolesti: “I takve vrste bolesti se isto zasnivaju na znanju kako ćelija odgovara, ili imuni sistem može da se programira da odgovara bolje ili da prevaziđe infekciju.”

Istraživač i profesor, Matilda Katan, nada se da će se saradnja još više razviti : “Pretpostavljam da će saradnja između naučnika koji rade na proteinima, na njihovoj strukturi, i genetičara da se razvija sve više i više, na način da se tretmani raznih bolesti prilagode genetici svake individue.”

Matilda Katan nastavlja da joj je najteže bilo da izabere projekat koji bi bio važan, ali koji bi mogla da završi u dogledno vrijeme. “Pretpostavljam da je važno da ljudi razumiju kako se nauka razvija i kako naučnici pokušavaju da se prilagode svim promjenama u svijetu, da postaju sve više i više dio primjene nauke, a ne samo razvoja nauke.”

Matilda Katan iznosi da sada svi shvataju da rak nije samo jedna bolest već obuhvata brojna oboljenja: “Zato je neophodna medicina koja će se prilagoditi pojedincu i dijagnoza na nivou molekula. Jako je važno da farmaceutska industrija dobije podršku vlada u svijetu, tako da sve što naučnici rade i svi lijekovi koji postoje budu dostupni sve većem broju ljudi, kojima to treba. Najvažnije je da se što ranije postavi dijagnoza, znači svi načini da se provjeri zdravstveno stanje.”

Matilda Katan zaključuje da je za odbranu od raka veoma važno da se održava uravnotežen način ishrane, uz fizičke i mentalne aktivnosti i pridržavanje svih ljekarskih savjeta.

Izvor: VoA News
www.medicina.ba
01.06.2012.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.