I infekcije uzrok srčanih oboljenja PDF Ispis E-mail

Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je da se u zemljama sa niskim i srednjim prihodima bilježi sve veći broj slučajeva kardiovaskularnih oboljenja opasnih po život. U najnovijem izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) navodi se da je to možda rezultat nedovoljnog suzbijanja virusnih, bakterijskih i parazitskih infekcija, kao i hroničnih bolesti kao što su tuberkuloza, HIV i Šagasova bolest ili tripanosomijaza, koju ujedom prenose insekti.


U izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije navodi se da bi broj smrtnih slučajeva zbog kardiovaskularnih oboljenja, koja su vodeći uzrok srčanih napada i moždanih udara, mogao da se udvostruči do 2020. godine. Stručnjaci su upozorili da su uzroci toga nisu samo rizični faktori, kao što su gojaznost, visok krvni pritisak, alkohol i pušenje.

"Tuberkuloza je, ispostavilo se, važan uzrok srčanih oboljenja", kaže dr Piter Hotez. Doktor Piter Hotez je predsjednik Instituta za vakcine Sabin i dekan Nacionalne škole za tropsku medicinu na Bejlor koledžu u Hjustonu. On kaže da su brojne kardiovaskularne komplikacije direktno povezane sa parazitskim infekcijama kao što su pužna groznica ili šistosomijazis, streptokoke i sifilis. "Određene zapostavljene tropske bolesti koje su uzrok srčanih oboljenja su različite u različitim zemljama u razvoju. Na primjer, u nekim od najsiromašnijih dijelova Latinske Amerike, Šagasova bolest je važan uzrok srčanih oboljenja. Tu bolest izaziva parazit koji živi u srcu. A, mi nemamo dovoljno djelotvorne lijekove za mnoge od tih stanja.“

"Postoje neki lijekovi koji su stari decenijama. Njima je promijenjena namjena iz veterinarstva i drugih oblasti. Oni su stari i toksični i u mnogim slučajevima gube djelotvornost zato što su organizmi postali otporni na njih", objašnjava Erik Isom.

Erik Isom je na čelu razvoja lijekova za zapostavljene bolesti, u firmi Anakor Farmaceutikals. On kaže da velike farmaceutske kompanije nisu bile finansijski zainteresovane za razvijanje novih lijekova za hronične infekcije, iako su te infekcije u studijama označene kao važni činioci pulmonarne hipertenzije i hroničnih srčanih smetnji.

Ali kontrola tropskih infekcija mogla bi da bude ključna u smanjivanju globalnog broja smrtnih slučajeva zbog srčanih oboljenja, posebno u siromašnim zemljama. Don Džozef je na čelu organizacije "Bio poduhvati za globalno zdravlje“, neprofitne firme koja podržava razvoj novih lijekova, vakcina i dijagnostike za tropske bolesti. Džozef kaže da lijekovi koji su trenutno dostupni neće biti u stanju da umanje globalni porast broja tih infekcija i da su dodatna istraživanja neophodna. "Smatramo da su zapostavljene bolesti ključne. One imaju neproporcionalan uticaj na ljude koji najmanje mogu da ih podnesu, a koji su najviše pogođeni.“

Zdravstveni stručnjaci ističu da je veoma važno da se prepoznaju pojedinačni faktori rizika koji doprinose srčanim oboljenjima u zemljama u razvoju kako bi djelotvorni tretmani mogli da budu napravljeni.

 

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

16.07.2012.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.