BSŽ-om protiv dijabetesa PDF Ispis E-mail

Jedna od najstarijih vakcina na svetu sada ima novu primjenu. Bacilus Kalmet Gerin, poznatija kao Be Se Že je vakcina stara 80 godina - napravljena za liječenje tuberkuloze. U današnje vrijeme otkriveno je da je djelotvorna u liječenju dugotrajnog dijabetesa tipa 1, koji je u porastu širom svijeta.


Be Se Že vakcina odavno se daje djeci u zemljama u razvoju kako bi ih zaštitila od tuberkuloze. Ali u nedavnim kliničkim ispitivanjima, istraživači sa univerziteta Harvard ustanovili su da je vakcina također u stanju da poveća proizvodnju inzulina u organizmu pacijenata koji imaju dijabetes tipa 1. Dr Deniz Fautsman, koja je predvodila istraživanje, kaže da je njen tim bio u mogućnosti da izliječi dijabetes tipa 1 kod miševa.

Ona je navela da su i u manjem kliničkom ispitivanju na ljudima, rezultati bili obećavajući. „Ustanovili smo da smo čak i sa dvije male doze vakcine, tokom četiri sedmice, počeli da uočavamo uništavanje loših imunih ćelija, i na naše iznenađenje, pankreas je počeo ponovo da stvara manje doze inzulina“.

Dijabetes tipa 1 uništava ćelije koje proizvode inzulin. Osobe koje imaju tu bolest moraju redovno da prate i održavaju nivo šećera u krvi, ubrizgavanjem inzulina. Faustman kaže da Be Se Že vakcina djeluje kod tih pacijenata tako što izaziva proizvodnju hormona pod nazivom Tumor nekrozis faktor ili TNF.

„Već 20 godina je poznato da ako neko dobije tu vakcinu njegovo tijelo počinje da stvara hormon nazvan TNF i to je ono što smo htjeli. Ali TNF ne postoji u formi lijeka, tako da smo koristili jeftini surogat kako bi proizveli TNF kod osoba sa dugogodišnjim dijabetesom“.

Be Se Že vakcina obično ima pozitivan rezultat u testovima na koži kada se dijagnosticira tuberkuloza. Ali dr Faustman kaže da ako se ustanovi da ta vakcina nije djelotvorna u liječenju dijabetesa tipa 1, oni koji je prime bar će neko vrijeme biti zaštićeni od tuberkuloze. Ona očekuje da će uspostavljanje pravilne doze Be Se Žea biti najveći izazov u dobijanju kontinuiranih rezultata za pacijente sa dijabetesom tipa 1.

 

Izvor: VoA News
www.medicina.ba
24.08.2012.

Komentari (4)
 • emp3z  - BSŽ-om protiv dijabetesa


  www.emp3z.co.uk
 • most popular board games  - BSŽ-om protiv dijabetesa


  http://www.strategyboardgames.co.uk/play-lords-waterdeep-video-guide/
 • ed sheeran live  - BSŽ-om protiv dijabetesa
  Wow! This can be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Fantastic. I am also an expert in this topic so I can understand your effort.

  http://www.edsheeran.co.uk
 • Free Auto Approve List 6-29-20  - BSŽ-om protiv dijabetesa
  I just added a brand new list. I hope you all are having a great week. I'm trying new methods to find more links. Check out my site to see the results.

  https://www.freeautoapprovelist.com/free-auto-approve-list-6-29-2018/
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.