Dobrobiti operacije smanjivanja želudca PDF Ispis E-mail

Skoro 80 posto pacijenata koji su podvrgnuti gastričkoj bajpas operaciji bilo je u stanju da održi značajan stepen gubitka težine, navodi se u novoj studiji.


Prije samo deset godina, hirurška operacija smanjivanja želudca bila je nova i malo se znalo o dugotrajnim zdravstvenim efektima hirurškog smanjivanja pacijentovog probavnog trakta. U nedavnoj studiji proučavano je da li pacijenti mogu da održe svoj gubitak kilograma poslije operacije i da li je njihov rizik za srčani napad i dijabetes smanjen u periodu od šest godina poslije operacije.

Džodi Stjubler podvrgnuta je operaciji smanjivanja želudca. „Gubljenje tjelesne težine pomoglo mi je da steknem ogromno samopouzdanje i da poboljšam svoje sposobnosti.“

Džodi Stjubler je 54 kilograma lakša, nema dijabetes tipa 2, a nivoi njenog krvnog pritiska i holesterola su normalni. Postoje različite vrste gastričke bajpas operacije koje se ponekada nazivaju podvezivanje stomaka. Doktor Ted Adams sa Univerziteta države Jute predvodio je studiju o više od hiljadu veoma gojaznih pacijenata.

Jedna grupa pacijenata odlučila se za takozvanu Ru En Vaj, najčešću vrstu gastričke bajpas operacije. Ostali nisu. Tokom te procedure, hirurg pravi rez na vrhu želudca kako bi stvorio kesicu veličine oraha. Hrana tako preskače veći dio želudca i ulazi direktno u srednji dio tankog crijeva. Sa manjim želudcem, pacijent manje jede i tako gubi težinu. Ali niko ne zna da li taj gubitak težine i druge zdravstvene dobrobiti mogu da budu održive.

Oni koji su imali operaciju također su smanjili svoj rizik od srčanog i moždanog udara. „Svaki kardiovaskularni faktor rizika koji smo proučavali bio je značajno poboljšan ili je ostao poboljšan kod pacijenata koji su imali gastričku bajpas operaciju, u poređenju sa onima koji nisu.“

Rezultati studije su pokazali da su visok krvni pritisak, novoi holesterola i dijabetes tipa 2 bili niži kod onih koji su imali operaciju u poređenju sa onima koji nisu. Studija je pokazala da Ru-En-Uaj zahvat zapravo može da preokrene dijabetes tipa 2. Ali te dobrobiti imaju svoju cijenu. Gastrička bajpas operacija zahtjeva od pacijenta da se obaveže na stalne, drastične promjene u ishrani i redovno vježbanje, promjene za koje Džodi Stjubler zna da ih je teško održati. „To je izazovan i ponekada težak put. Mentalno, fizički i emocionalno, sve se promjeni.“

Postoje i dalje brojna pitanja bez odgovora o gastričkoj bajpas operaciji. Doktor Adams planira da ponovo provjeri rezultate, ovoga puta za deset godina poslije operacije. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

 

Izvor: VoA News
www.medicina.ba
31.10.2012.

Komentari (4)
 • emp3z  - Dobrobiti operacije smanjivanja želudca


  www.emp3z.co.uk
 • emp3z  - Dobrobiti operacije smanjivanja želudca
  I truly enjoy reading through on this website, it has great blog posts.

  www.emp3z.co.uk
 • clue board game  - Dobrobiti operacije smanjivanja želudca
  You completed several good points there. I did a search on the topic and found a good number of people will go along with with your blog.

  http://www.strategyboardgames.co.uk/play-dominion-empires-video-guide/
 • Iomoio  - Dobrobiti operacije smanjivanja želudca
  Wonderful site. A lot of useful info here. I'm sending it to several pals ans also sharing in delicious. And of course, thank you to your sweat!

  http://www.iomoio.net
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.