VITAMINI PDF Ispis E-mail
Autor Redakcija   
Vitamini su organski hemijski spojevi i njihova uloga u očuvanju zdravlja je nezamjenljiva. Vitamini omogućavaju normalan metabolizam ćelija u organizmu, učestvuju u održavanju normalnog rada imunološkog sistema, podržavaju biološke funkcije i katalizatori su u procesu razmjene energije. Hipovitaminoza je bolest nedovoljnog unosa vitamina u organizam. Dijelimo ih na vitamine topljive u mastima i vitamine topljive u vodi. Vitamini topljivi u mastima su vitamin A, D, E i K. Vitamin C, B1, B2, B6, B12 i H su vitamini topljivi u vodi.

Vitamin A sudjeluje u procesu stvaranja vidnog pigmenta rodopsina, ima ulogu zaštitnog djelovanja kod malignih bolesti i potreban je za rast i razvoj organizma. Nedostatak vitamina A uzrokuje noćno sljepilo, alergije, povećava sklonost infekcijama i promjene u disajnom i probavnom sistemu.

Vitamin D učestvuje u jačanju kostiju i zuba jer povećava iskorištavanje kalcijuma i fosfora u organizmu, a nedostatak uzrokuje krivljenje kostiju (rahitis), X i O noge (genua valga i genua vara), a indirektno preko kalcijuma osteoporozu.

Vitamin E štiti ćelije od djelovanja slobodnih radikala, spriječava nastanak malignih bolesti, štiti srce i krvne žile i uzrokuje poremećaje krvožilnog sistema.

Vitamin K pomaže pri procesu zgrušnjavanja krvi.

Vitamin C stimulira imunološki sistem organizma, sudjeluje u sintezi kolagena, pomaže pri zacjeljivanju rana i apsorpciji željeza. Nedostatak izaziva bolest skorbut, povećava sklonost infekcijama, sporo zacjeljivanje rana i razdražljivost.

Vitamin B1 pomaže kod probave, djeluje na mišićni i krvožilni sistem i održava zdravlje želuca i crijeva. Probavne smetnje, depresija, problemi s pamćenjem i koncentracijom, gubitak apetita i nesanica su neki problemi koje izaziva nedostatak vitamina B1.

Vitamin B2 spriječava komplikacije s očima, kožom i važan za normalnu probavu ugljikohidrata, masti i proteina. Manjak izaziva upalu desni, rožnice oka, sluznice jezika i promjene na koži.

Vitamin B6 je vitamin rasta, trudnoće i sastavni je dio enzima, a koristi se kod ublažavanja oboljenja nervnog sistema, anemija, promjena na koži, gubitka kose, umora, potištenosti, grčeva u mišićima i problema s pamćenjem.

Vitamin B12 je uključen u metaboličke sisteme, važan je za razvoj crvenih krvnih ćelija i centralnog nervnog sistema. Nedostatak uzrokuje anemije, neurološke poremećaje, grčeve u mišićima i teškoće s pamćenjem i koncentracijom.

Vitamin H je važan za normalnu probavu ugljikohidrata, masti i proteina, a promjene na koži i noktima, gubitak apetita i bolovi u mišićima su uzroci nedostatka istog.

www.medicina.ba

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.