Pedijatri: Sprječiti česta gušenja hranom PDF Ispis E-mail
Autor Redakcija   

Svake sedmice po jedno dijete u svijetu se udavi hranom i umre. Američki pedijatri kažu da smrtni slučajevi zbog hrane mogu da budu sprječeni pošto se suviše često dešavaju. Pedijatri pozivaju na redovnu upotrebu upozoravajućih naljepnica na rizičnoj hrani.

Dobro je da je Nejtan Gelder znao univerzalni znak za davljenje kada je ručao prošle godine sa svojim prijateljem Kaidenom Kondosom. I dobro je da je Keiden znao šta da uradi. „Davio sam se na viršlu i dao sam univerzalni znak Keidenu da se davim. On je napravio Hajmlikov zahvat na meni.“

Osmogodišnji Markus Mekolins upotrijebio je Hajmlikov manevar na svom mlađem bratu kada se on davio zbog novčića. „Zgrabio sam ga i pritisnuo njegov stomak.“

Zahvaljujući pritisku, novčić je ispao. Markus je dobio medalju za svoje brzo razmišljanje. Hajmlikov zahvat uključuje obuhvatanje objema rukama žrtve davljenja. Napravite pesnicu jednom rukom, drugom pritisnete abdomen žrtve na gore.

I dok je dobro znati Hajmlikov zahvat, doktor Geri Smit, pedijatar, kaže da je hrana za koju se smatra da je sigurna za djecu zapravo opasna kao što su zrna grožđa, kokice, koštice, viršle i hot dogovi. „Ako je nešto savršen čep za dječji dušnik, onda su to viršle. Ona će se ispriječiti tako čvrsto i potpuno blokirati dušnik da će za samo nekoliko minuta, zbog manjka kiseonika, dijete umrijeti“.

Doktor Smit je na čelu Centra za istraživanje povreda u Nacionalnoj dječjoj bolnici u Kolumbusu u Ohaju. On i drugi pedijatri zalažu se za upozoravajuće naljepnice na visoko rizičnoj hrani. U Sjedinjenim Državama, neke igračke, kao što je gumena loptica, moraju da imaju na sebi upozoravajuće naljepnice. Doktor Smit uporedio je te loptice sa žvakaćim gumama. „Ovo je gumena loptica, istog oblika i veličine, predstavlja istu prijetnju za dječji dušnik. Ipak ne postoji propis za sprečavanje da to padne u dječje ruke.“

Američko udruženje pedijatara želi da proizvođači hrane promjene veličinu i oblik rizične hrane. Oni također predlažu roditeljima da umanje rizik od davljenja tako što će presjeći viršle uzdužno na dva dijela, zrno grožđa na četiri i smanjiti veličinu ostale hrane koja može da se zaglavi u grlu. Udruženje navodi da neku hranu, kao što su tvrde bombone, razne vrste oraha, sjemenke, zrna grožđa, sirova mrkva ne bi uopće trebalo davati djeci. Ali, ako dijete počinje da se davi i ne pušta nikakav glas ili počinje da plavi, roditelji bi trebalo da znaju Hajmlikov zahvat, dok je za bebe mlađe od godinu dana dovoljno i nekoliko tapšanja po leđima i grudnom košu.

Izvor: VoA News

www.ekonomija.ba

08.03.2010.

 

Komentari (2)
 • Sehija  - davljenje lubenicom
  Moj unuk je jeo lubenicu, star je 16 mjeseci, veoma male komadice je uzimao sam i jeo i odjednom se poceo daviti. Na brzinu smo ga okrenuli nadole i udarali vise puta po ledjima i na kraju je ispalo iz usta malo sazvakane lubenice i onda je poceo disati.
  Kako se tako nesto moglo desiti i kako sacuvati djete od takvih slucajeva.
  Hvala mnogo ako mi odgovorite.
  Sehija
 • Anoniman
  Imam također dijete 16 mjeseci. Pokušavamo koliko god to možemo da smo prisutni kada jede. Par puta je imao problema sa komadićima hrane. Izbjegavamo davanje sitnije hrane poput oraha, stavljamo na nedostupna mjesta grah, rižu, itd. (kikiriki ne dajemo jer se ne preporučuje zbog gušenja i alergija). Pokušavamo da mu miksamo hranu kako bi izbjegli gušenje.
  Igračke sa sitnijim dijelovima bacamo jer stavlja iste u usta.
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.