Naučna potvrda korisnosti soka od brusnica pri upalama mokraćnih puteva PDF Ispis E-mail

Do sada se smatralo da je vjerovanje da sok od brusnice može spriječiti upale mokraćnih kanala samo ‘narodna mudrost’, potpuno neutemeljena u nauci. No, jedno novo istraživanje pokazuje da je sok od brusnica zaista djelotvoran u sprječavanju takvih upala, do kojih dolazi kada se bakterije E. coli spoje sa bakterijama koje postoje u bubrezima, mjehuru i mokraćovodima. Nakon što se spoje, nastaje tanka opna od ćelija koja je plodno tlo za mikroorganizme da se razmnožavaju i izazovu infekciju.

 

Terri Anne Camasano, inžinjerka hemije na Politehničkom institutu Worchester u Massachusettsu, istraživala je sprječava li sok od brusnice stvaranje tog biofilma u kojem se razmnožavaju štetni mikroorganizmi. Istraživanje je provela na grupi žena koje su imale infekciju mokraćnih kanala. One su sedam dana redovno konzumirale sok od brusnice, dok su sedam nakon toga pile sok bez ikakvih aktivnih spojeva.

“Kada su ispitanice pile sok od brusnice, primijetili smo značajno slabljenje u formiranju biofilma. S druge strane, nismo primijetili nikakvu promjenu kada su uzimale placebo napitak,” kaže Camesano.

Terri Anne Camesano zaključila je da sok od brusnice postiže najbolje rezultate u prvih osam do 24 sata nakon što ga se popije, a da učinkovitost nestaje nakon 48 sati.

Statistike pokazuju da svaka treća žena ima upalu mokraćnog trakta. Simptomi se očituju pojačanom i učestalom potrebom da se mokri, često uz jaki osjećaj pečenja. Muškarci također pate od ove infekcije, no u znatno manjem broju.

Terri Anne Camesano kaže da, premda sok od brusnice nije zamjena antibioticima - kojima se najbolje liječi ova infekcija - on može pomoći u smanjenju mogućnosti da se infekcija razvije.

Rezultati ovog istraživanja bili su predstavljeni na godišnjem skupu Američkog udruženja hemičara, u Bostonu.

Izvor: VoA News
www.medicina.ba
12.10.2010.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.