Vijesti / Novosti
Nova uputstva za smanjenje holesterola PDF Ispis E-mail

Prema najnovijim uputstvima Američkog udruženja za sprječavanje srčanih bolesti i Američkog udruženja kardiologa, mnogi Amerikanci trebalo bi da razmotre uzimanje lijekova za smanjenje holesterola, takozvanih statina.

Više...
 
Medicinska tetovaža u Americi sve popularnija PDF Ispis E-mail

Mnogi, naročito mladi, u tetovaži vide kreativan i umjetnički način izražavanja i prenošenja onoga što osjećaju. Nekima, tetovaža može spasiti život, kada ona sadrži lične zdravstvene informacije. Medicinska tetovaža je sve popularnija...

Više...
 
Vakcina za liječenje raka grlića materice PDF Ispis E-mail

Američki naučnici  su razvili eksperimentalnu vakcinu protiv raka grlića materice, koji je jedan od vodećih uzroka smrtnosti među ženama u svijetu.

Više...
 
Plastična hirurgija također spašava živote PDF Ispis E-mail

Plastična hirurgija često se povezuje sa slavnim ličnostima koje se podvrgavaju plastičnim operacijama lica i drugim procedurama koje će ih učiniti privlačnijim. Međutim, plastične i rekonstruktivne hirurške operacije također mogu da pomognu osobama koje su unakažene bilo tokom porođaja, saobraćajne nesreće ili bolesti. A postoje i slučajevi u kojima plastična hirurgija može da spasi život.

Više...
 
Razvijen uređaj za otkrivanje krivotvorenih lijekova PDF Ispis E-mail

Ekipa naučnika razvila je uređaj za otkrivanje krivotvorenih lijekova, koji je jednostavan za korištenje i daje rezultate u roku od nekoliko minuta. To će biti dragocjeno pomagalo za identifikaciju falsifikata kojih - prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije - ima i do 10 posto među svim lijekovima u apotekama i bolnicama širom svijeta.

Više...
 
Barijatričke operacije želuca mogu donijeti probleme s alkoholom PDF Ispis E-mail

Bypass želuca, odnosno njegovo operativno premoštavanje, pokazalo se kao uspješna metoda gubljenja težine za mnoge patološki debele osobe koje su neuspješno probale razne dijete. Doktori kažu da operativno skraćivanje želuca može također biti vrlo efikasan način borbe protiv kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. No, jedna nedavna studija pokazuje da kod nekih pacijenata barijatrička operacija može rezultirati i neželjenim posljedicama.

Više...
 
Sve više smrtnih slučajeva uzrokovanih pušenjem PDF Ispis E-mail

U britanskom medicinskom časopisu „Lanset“, objavljen je izvještaj u kojem se navodi da bi broj slučajeva oboljelih od raka do 2030. godine mogao da poraste za 75 posto, a da se najveći porast očekuje u zemljama u razvoju.

Više...
 
Bebe sa ovisničkom krizom PDF Ispis E-mail

Ljekari širom Sjedinjenih Država dovode na svijet bebe koje imaju simptome ovisničke krize jer su njihove majke ovisnici od propisanih lijekova protiv bolova. Federalne vlasti priznaju da postoje problemi sa zloupotrebom lijekova u svim starosnim grupama i čak u porodilištima. U novoj studiji istraživano je koliko trudnica koristi takve lijekove i koliko beba se rađa sa ovisničkom krizom.

Više...
 
Preporuka: manje skrininga na rak prostate PDF Ispis E-mail

Iza raka pluća, rak prostate drugi je najčešći zloćudni tumor koji odnosi živote muškaraca u Americi. Stoga je preporuka jednog vladinog panela stručnjaka da se muškarci prestanu testirati na rak prostate, izazvala kontroverzu u medicinskim krugovima. Razlog za preporuku je: liječenje tog raka izaziva više štete nego koristi!

Više...
 
Vijesti iz medicine: od raka dojke, preko cinka, do dvojezičnosti PDF Ispis E-mail

Da li je rak dojke kod mladih žena posebna kategorija unutar te bolesti s potrebom specijalne terapije? Obična prehlada pogađa većinu odraslih i do 4 puta godišnje, a djecu i do 10 puta godišnje. Dvojezičnost 'oštri' um: sluh postaje mnogo rafiniraniji, a poboljšani su i pažnja i pamćenje.

Više...
 
Vijesti iz medicine: od salmonele, preko bubrega i botoksa, do multiple skleroze PDF Ispis E-mail

Trovanje salmonelom u piletini iz fast-food restorana rezultiralo je ogromnom odštetom; uspješno recikliranje bubrega; botoks protiv hronične glavobolje; rana terapija interferonom usporava multiplu sklerozu.

Više...
 
Vijesti iz medicine: o epilepsiji, testosteronu, lijekovima iz kineske tradicionalne medicine, te o - ljepoti na Internetu PDF Ispis E-mail

Lijek pod radnim nazivom Perampanel daje nade za pacijente sa epilepsijom. Muški spolni hormon nije samo važan za seksualna pitanja, nego, kako izgleda, i za oporavak kod preživjelog zatajenja srca.

 

Više...
 
Vijesti iz medicine: od rendgena zuba, preko spavanja do omege-3 PDF Ispis E-mail

Kod pacijenata koji su već preživjeli srčani infarkt uzimanje preparata omege-3 nije spriječilo novi infarkt, ustvari nije im uopće koristilo.

Više...
 
Vijesti iz medicine: smanjenje veličine želuca, srčani infarkt i trudnoća, transplantacija lica PDF Ispis E-mail

Iznenađujuća objava od prije nekoliko dana da operacije smanjenja veličine želuca mogu preokrenuti i možda i izliječiti dijabetes tipa 2 dobra je vijest i za pacijente i za doktore. No, vodeći američki kardiolozi tvrde da su prekomjerni kilogrami tjelesne težine i dalje njihov neprijatelj broj 1 u borbi protiv srčanog infarkta.

Više...
 
Vijesti iz medicine: bolnica, intenzivna vježba, suvišni kilogrami - sve škodljivo? PDF Ispis E-mail

Žene koje žele zatrudniti trebaju ublažiti s intenzivnom vježbom, ako su u tom smislu vrlo aktivne.  Trčanje, biciklizam, plivanje i aerobik smanjuju šanse za začeće.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 » > Kraj >>

Stranica 1 od 7