Kao vodeći uzrok povreda mozga, sport zaostaje samo za saobraćajnim nesrećama PDF Ispis E-mail

Godišnje se u Sjedinjenim Državama zabilježi oko 300 hiljada traumatskih povreda mozga vezanih uz sport. Studija jednog pedijatrijskog centra, koja je obuhvatila podatke o mladima u dobi od 15 do 24 godina, u čitavoj zemlji, pokazuje da sport zaostaje samo iza saobraćajnih nesreća kao vodeći uzrok povrede mozga. Potres mozga je dijagnoza za deset posto svih srednjoškolskih sportskih povreda.


Svake godine, više od 60 hiljada srednjoškolskih sportista u Americi doživi potres mozga, tip povrede mozga koji može biti izazvan bilo udarcem u glavu ili čak samo u gornji dio tijela. Premda se većina dogodi tokom bilo utakmice ili treninga, potres mozga se može dogoditi u bilo kojem drugom sportu u kojemu dolazi do međusobnog dodira sportista. Dakle, u fudbalu – i američkom i evropskom, krosu, bejzbolu, pa i hrvanju.

Sedamnaestogodišnji Dane Harlowe višekratno je nagrađivani sportista u Srednjoj školi Annandale, u Virginiji. On hrva otkad mu je bilo šest godina. U februaru ove godine, Dane je dobio potres mozga kad ga je protivnik, u redovnom meču, udario glavom u glavu. "Malo sam zateturao unazad i rekao sam sucu da mi treba predah. Moja trenerica je prišla i pregledala me, htjela je vidjeti pokazujem li ikakve simptome potresa mozga," prisjeća se Dane. Meču je prisustvovao i Daneov otac, Dennis Harlowe, i sam nekad hrvač. Kaže da mu se odmah učinilo da nešto nije u redu, ali, na sreću, to se učinilo i Daneovoj trenerici, pa je meč prekinut.

Alison Lane je licencirana sportska trenerica, sposobna ocijeniti postoje li znakovi potresa mozga: "Sportista koji doživi potres mozga može pokazivati čitav niz simptoma: zbunjenost, smućenost, nesposobnost logičnog razmišljanja, glavobolju, mučninu, vrtoglavicu, osjećaj gubljenja ravnoteže i pri mirovanju."

Nakon što je testirala mladog hrvača, Lane je zaključila da je on zaista pretrpio potres mozga: "Za svakog sportistu imamo temeljni kognitivni test, koji on ili ona naprave  u miru, kad su zdravi. Tako, kad se povrede, možemo rezultate koje vidimo na testiranju usporediti s onim temeljnim rezultatima od ranije. To nam pruža izvjesne objektivne pokazatelje za ocjenjivanje i donošenje odluke da je dotični sportista spreman za nastup."

Dane Harlowe je proveo 2 i pol sedmice u laganijoj vježbi i svakodnevnom testiranju prije nego što je ocijenjeno da se može vratiti redovnom režimu treniranja i takmičenja.

No, nisu svi učenici pod tako kvalitetnom kontrolom. Samo 42 posto srednjih škola u Americi ima licenciranog sportskog trenera, koji zna kako ocijeniti stanje sportiste odmah nakon što se dogodi incident. Uz to, povrede mozga u profesionalnom američkom fudbalu privlače veliku medijsku pažnju, ali potresi mozga u srednjoškolskim sportovima gotovo nikakvu. A, to je velik problem, kaže Marjorie Albohm, predsjednica Nacionalnog udruženja sportskih trenera: "Ja to zovem zanemarenom populacijom. Našim elitnim vrhunskim sportistima pružamo najbolju moguću medicinsku njegu, a tako je i širom svijeta, a zaboravljamo milione djece koji uopće nisu pod medicinskom kontrolom."

Albohm kaže da i treneri i roditelji trebaju biti manje zahtjevni prema mladim sportistima, zakazujući manje takmičarske nastupa, te s iznimnim pozorom pratiti moguće simptome povrede.

Njezina organizacija već radi zajedno s Nacionalnom ligom američkog fudbala na povećavanju svijesti javnosti o opasnostima potresa mozga, kao i na poticanju da se usvoje novi sigurnosni propisi.

Izvor: VoA News
www.medicina.ba
26.05.2011.

 

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.