Nova studija o rizičnim faktorima oboljenja od raka dojke nailazi na kritike PDF Ispis E-mail

Jedna nova zdravstvena studija upozorava žene da pretilost, prekomjerno konzumiranje alkohola, prevelika izloženost zračenju tokom medicinskih pregleda i hormonalne terapije za vrijeme menopauze mogu povećati rizik oboljenja od raka dojke. No, kritičari kažu da izvještaj ne navodi brojne industrijske hemikalije i zagađivače okoliša kao uzročnike te bolesti, koji - prema njima - predstavljaju veći rizik za žene od oboljenja nego njihove životne navike.


Autori novog izvještaja o povezanosti raka dojke i okoliša priznaju da je njihova definicija “okoliša” puno uža nego što je uobičajeno. Kažu da ono što žene treba najviše zabrinjavati u vezi oboljenja od raka dojke nisu zagađivači u vazduhu i vodi: "Radi se o mnogim faktorima koje inače ne povezujemo s okolišem, ali oni predstavljaju naš najvažniji okoliš. Ono što jedemo, koliko viška kilograma imamo, da li vježbamo, da li izbjegavamo zračenja - to su uzroci. Zapravo, za njih već dugo znamo da povećavaju rizik od raka dojke."

Doktorica Kathy Helzelsouer jedna je od autorica izvještaja kojeg je objavio Institut za medicinu u Washingtonu. Ona kaže da tjelesna težina i prevelika gojaznost igraju važnu ulogu jer masne ćelije proizvode hormon estrogen koji potiče rast raka dojke u većini slučajeva. Autori izvještaja kažu da ono predlaže nove mjere zaštite od jednog od najčešćih oblika raka kod žena: "Pozivamo na poduzimanje koraka za koje znamo da će pomoći. Jedan od njih je minimalna izloženost radijaciji, posebno u adolescentnoj dobi, kad se dojke razvijaju."

No, Laura Anderko, stručnjakinja za javno zdravstvo pri bolnici Univerziteta Georgetown u Washingtonu, kaže da izvještaj ne poziva na nikakve mjere niti otkriva išta novo. Ona kaže da je uska definicija okoliša u izvještaju zbunjujuća: "Mislim da tvrdnja da su pretilost i konzumiranje alkohola rizični okolišni faktori zbunjuje ljude i daje im krive informacije te stvara ideju da su za oboljenje od raka odgovorni oni sami. To frustrira, zbunjuje i stvara osjećaj očaja kod ljudi koji su preboljeli rak i kod njihovih bližnjih."

Laura Anderko kaže da je izvještaj trabao biti sveobuhvatniji te da je trebalo za metu uzeti ulogu vlade i industrije u smanjivanju rizika oboljenja od raka dojke. Međutim, doktorica Helzelsouer ostaje pri zaključcima izvještaja: "Dugo sam godina podučavala epidemiologiju raka i zdravstvena istraživanja na tom području. Stojim uz to da je jedan od rizičnih faktora i jedan od okolišnih faktora naša prehrana."

No, kritičari ovog izvještaja kažu da je njime propuštena prilika da se zatraže strožiji standardi testiranja novih hemikalija i regulacija zagađivača okoliša koji predstavljaju značajan rizik oboljenja od raka dojke.

 

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

26.12.2011.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.