Djelotvornost vakcine protiv rotovirusa PDF Ispis E-mail

Rotovirus predstavlja najčešći uzrok ozbiljne dijareje kod beba širom svijeta. Taj patogen usmrti više od 500 hiljada djece svake godine, sudeći prema podacima američkih Centara za kontrolu bolesti.

 

Vakcina protiv rotovirusa bila je u širokoj upotrebi, dok nije povučena sa tržišta prije nekoliko godina zbog sigurnosne zabrinutosti. Prenosimo izvještaj o studiji, objavljenoj u časopisu Američkog medicinskog udruženja, u kojoj je ispitivana sigurnost i djelotvornost druge vakcine protiv rotovirusa koja se trenutno koristi.

Skoro svako dijete na svijetu inficira se rotovirusom do svoje treće godine. Dijareja koju izaziva može da rezultira ozbiljnom dehidracijom i smrću. Više od 85 posto smrtnih slučajeva zbog tog virusa odnosi se na azijske i afričke zemlje. Skoro dva miliona djece boravi u bolnici zbog infekcije rotovirusom. Što je dijete mlađe, infekcija može da bude smrtonosnija, zbog čega se oralna vakcina daje bebama.

Bebe obično dobiju dvije ili tri doze počevši od dva mjeseca života. Prije nekoliko godina, vakcina protiv rotovirusa povučena je sa tržišta zato što je povećavala rizik da bebe razviju rijetku, potencijalno smrtonosnu blokadu crijeva. Druge vakcine su je od tada zamijenile. Ali studija koju je uradio proizvođač jedne od tih vakcina, Rotatek, također je nagovještavala da i ta druga vakcina može da izazove blokadu crijeva nakon uzimanja prve doze.

Epidemiolog Irena Svej, sa univerziteta Harvard, odlučila je da to provjeri. „Zbog toga što je skoro svako dijete u Sjedinjenim Državama primilo vakcinu protiv rotavirusa, veoma je važno da se prati sigurnost vakcine.“

Švej i drugi istraživači provjerili su podatke o skoro 800 hiljada beba koje su primile vakcinu, uključujući 300 hiljada prvih doza. Oni su tražili slučajeve blokade crijeva. „Nismo ustanovili povećani rizik od blokade crijeva poslije bilo koje doze vakcine, a posebno poslije prve.“

Švej kaže da je, iako je blokada crijeva veoma rijetka, važno da se nastavi provjera vakcine uz dodatne studije kao što je ova. Ona dodaje da je Svjetska zdravstvena organizacija preporučila da se vakcina uključi u sve programe za imunizaciju djece. „Dobrobiti od vakcine protiv rotovirusa u smislu smanjenja broja boravaka u bolnici i smrti zbog rotovirusa daleko prevazilazi potencijalni rizik od blokade crijeva.“

U Sjedinjenim Državama, sudeći prema podacima Centara za kontrolu bolesti, vakcina je 98 posto djelotvorna u sprječavanju ozbiljne rotovirus bolesti kod novorođenčadi i male djece.

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

12.03.2012.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.