Vijesti iz medicine: Kafa kao omiljeni napitak, PAPA test, vitamin D i karijes kod djece PDF Ispis E-mail

Deseci studija su dovodili kafu u vezi sa svakojakim bolestima, pogotovo srčanim infarktom, rakom i moždanim udarom, a njihovi su nalazi pokrivali čitav spektar od dobrog do lošeg, često sa potpuno suprotnim zaključcima.


Postavlja se, stoga, pitanje: kako kafa utiče općenito na naše zdravlje? Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, odgovor je: nikako! Ako ste kafopija dobrog zdravlja, onda vam ne prijeti nimalo veća opasnost od nastupa neke hronične bolesti nego nekome tko uopće ne pije kafu, čak i ako dnevno pijete i po četiri šoljice jake kafe. Ustvari, kafopije su imali 23 posto manju šansu obolijevanja od dijabetesa tipa 2 i to čak i kad se uzelo u obzir pušenje i debljina. Dobrotvor, kako izgleda, nije kofein nego nešto drugo, jer su još bolje zaštićeni kafopije koji svoj napitak uzimaju u dekofeiniranom obliku.

Kod žena koje redovno odlaze na ginekološke preglede šanse preživljavanja raka grlića maternice – ako ga dobiju! – povećavaju se sa 66 na 92 posto. Ključ se krije u ranoj dijagnostici, dakle otkriću raka u PAPA brisu, a ne tek kada počne pokazivati simptome. Prema nalazu studije o kojoj piše časopis BMJ, više od tri četvrtine žena koje su umrle od raka grlića maternice nisu odlazile na preglede u preporučenim vremenskim razmacima.

Svi znamo koliko nam je koristan vitamin D, ali nova studija pokazuje da je on posebno potreban djevojčicama adolescentske dobi koje se bave sportovima. One među 6700 ispitanica koje su hranom i suplementima uzimale najviše vitamina D imale su 50 posto manje šanse za stresne frakture kostiju od onih koje su uzimale najmanje tog vitamina.

Novi podaci američkog nacionalnog centra za kontrolu bolesti pokazuju da – po prvi puta nakon 40 godina – raste broj djece predškolske dobi sa jakim karijesima na zubima i to bez obzira na imućnost njihovih roditelja. Razlozi, kako kažu stomatolozi, leže u previše slatkiša i slatkih napitaka, previše flaširane vode a ne one iz slavine koja je fluorirana, te, možda, prerijetko četkanje zubića.

 

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

13.03.2012.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.