Vijesti iz medicine: bolnica, intenzivna vježba, suvišni kilogrami - sve škodljivo? PDF Ispis E-mail

Žene koje žele zatrudniti trebaju ublažiti s intenzivnom vježbom, ako su u tom smislu vrlo aktivne.  Trčanje, biciklizam, plivanje i aerobik smanjuju šanse za začeće.

 

Premda je bolnica često najbolje mjesto za liječenje starijih osoba, studija, objavljena u časopisu Neurology, pokazuje da boravak u bolnici uzima danak na mentalno stanje starijih osoba. Već i samo jedan ostanak u bolnici, kod starijih je pacijenata izazvao upola slabije rezultate na kognitivnim testovima, a svaka sljedeća hospitalizacija im je dalje ubrzala pad kognitivnih sposobnosti. Oni od ispitanika koji su bili bolesniji i duže ostali u bolnici, brže su i jače gubili kognitivne sposobnosti. Kognitivna degradacija je povezana s povećanim rizikom od invaliditeta, demencije i smrti.

A sad malo na prezdravo ponašanje! Žene koje žele zatrudniti trebaju ublažiti s intenzivnom vježbom, ako su u tom smislu vrlo aktivne.  Trčanje, biciklizam, plivanje i aerobik smanjuju šanse za začeće. Izuzetak su predebele žene kod kojih je upravo intenzivno vježbanje povezano s kraćim vremenskim razdobljem do željene trudnoće. Umjerena tjelesna aktivnost, kao hodanje i igranje golfa, koristila je svima.

Debljina se odražava i na fertilitet muškaraca i to – negativno. Više od 25 posto  predebelih i 32 posto patološki debelih muškaraca ima smanjen ukupan broj spermija, a od 4 do 7 posto uopće nema pokretnih spermija. Objašnjenja tog problema zahtijevat će daljnja istraživanja, a do tada preporuka je: lišiti se suvišnih kilograma.

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

28.03.2012.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.