Vijesti iz medicine: od rendgena zuba, preko spavanja do omege-3 PDF Ispis E-mail

Kod pacijenata koji su već preživjeli srčani infarkt uzimanje preparata omege-3 nije spriječilo novi infarkt, ustvari nije im uopće koristilo.

 


Ah, svi oni rendgeni zuba kad odemo zubaru! Prema novoj studiji Medicinskog fakulteta Univerziteta Yale, puno takvih snimanja, posebice kad se radi o djeci, može udvostručiti rizik za tumor mozga. Studija je ustvari išla obratnim putem: ustanovljeno je da je kod osoba s meningeomom, najčešćim oblikom tumora mozga, dva do pet puta bilo vjerojatnije da su imali česte rendgene zuba kad su bili djeca. Djeca su posebno osjetljiva na zračenje jer su u rastu. A, još prije desetak godina, redgen zuba bi poslao kroz glavu oko 388 mikrosiverta zračenja. Današnji rendgenski aparati koriste tek deseti dio toga, pa su i mnogo sigurniji. Uz to, treba spomenuti da smo svi izloženi zračenju iz prirodnih izvora, u količini od oko 3 hiljade mikrosiverta.

Eksperiment na 21 dobrovoljcu pokazao je da loše prospavana noć rezultira težim posljedicama nego samo umorom i pospanošću sljedeći dan. Spomenuti dobrovoljci su proveli 6 sedmica u laboratoriju za san u bolnici Brigham and Women's, promijenivši u svojoj dnevnoj rutini samo jednu stvar - san. Umjesto preporučenih 8 sati sna, probudilo ih se nakon 5 sati, a i odlazak na spavanje bio je svake noći četiri sata kasnije nego prethodne. Rezultat: ne samo da su bili na kraju mrtvi umorni, nego im se promijenio i metabolizam, odnosno usporilo izgaranje kalorija. Da su nastavili takav neredovan i nedovoljan način spavanja čitavu godinu dana dobili bi po 6 kilograma težine, i bili na najboljem putu da razviju dijabetes. Već u 6 sedmica skočio im je nivo šećera u krvi, a pao inzulin.

Naučnici dugo vjeruju da su omega-3 masne kiseline, kakve se nalaze u ribi, dobre za zdravlje srca i krvnih žila. No, jedna nova studija na više od 20 hiljada pacijenata, iz 14 ranijih studija je ustanovila da kod pacijenata koji su već preživjeli srčani infarkt uzimanje preparata omege-3 nije spriječilo novi infarkt. Ustvari, oni uopće nisu koristili takvim pacijentima. Ipak, i dalje se savjetuje konzumiranje barem dvije porcije masnije ribe sedmično podjednako zdravima kao i onima s kardiovaskularnom bolesti.

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

18.04.2012.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.