Vijesti iz medicine: o epilepsiji, testosteronu, lijekovima iz kineske tradicionalne medicine, te o - ljepoti na Internetu PDF Ispis E-mail

Lijek pod radnim nazivom Perampanel daje nade za pacijente sa epilepsijom. Muški spolni hormon nije samo važan za seksualna pitanja, nego, kako izgleda, i za oporavak kod preživjelog zatajenja srca.

 


Svaki dvjestoti Amerikanac ima epilepsiju, a više od polovine njih pati od napada, koji se slabo mogu kontrolisati postojećim lijekovima. Jedna nova studija pokazuje da lijek pod radnim nazivom Perampanel daje nade za upravo takve slučajeve. 700 učesnika studije u prosjeku je proživljavalo po desetak napada dnevno, a, po uzimanju Perampanela, taj se broj prepolovio u odnosu na one oboljele koji su uzimali placebo.

 

Muški spolni hormon, testosteron – koji, valja spomenuti, imaju i žene, ali znatno manje! – nije samo značajan u seksualnim funkcijama, pokazuje jedna nova studija. Kod pacijenata koje je pogodilo zatajenje rada srca, dodavanje testosterona redovnoj terapiji popravilo je simptome bolesti kod 35 posto oboljelih, povećalo im sposobnost hodanja za 50 posto, te općenito povećalo njihovu mišićnu masu i izdržljivost… a sve bez loših popratnih posljedica.

Neki drevni pripravci kineske medicine odaju svoje tajne modernoj nauci. Koristeći analizu DNK, naučnici su otkrili sastojke mnogih od tih pripravaka i ustanovili da neki sadrže biljke sa spojevima koji, u krivoj dozi, mogu biti otrovni, ali nisu nigdje označeni na pakovanju. Neki su pripravci čak sadržali tragove ugroženih vrsta, uključujući crne medvjede i antilope. Analizirani uzorci bili su zaplijenjeni na američkim graničnim prijelazima u obliku prašaka, tableta, kapsula i biljnih čajeva. Dosad je bilo vrlo teško otkriti točne sastojke takvih pripravaka, ali genetsko analiziranje moglo bi pomoći u kontroli nezakonite trgovine životinjskim proizvodima.

Plastični hirurzi uočavaju da jedan zahvat korekcije lica postaje sve češći - ove ga je godine 71 posto više nego lani. To je povećavanje brade, koje je sada traženije od povećavanja grudi, botoksa i liposukcije, i to zbrojenih zajedno. Zašto, pitanje je? Neki smatraju zato što sve te video konferencije i kamere na kompjuterima i mobitelima, chatting i društvene mreže rezultiraju time da su ljudi prisiljeni izbliza se gledati… a to baš ne godi samopouzdanju onih sredovječnih i starijih.

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

27.04.2012.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.