Vijesti iz medicine: od raka dojke, preko cinka, do dvojezičnosti PDF Ispis E-mail

Da li je rak dojke kod mladih žena posebna kategorija unutar te bolesti s potrebom specijalne terapije? Obična prehlada pogađa većinu odraslih i do 4 puta godišnje, a djecu i do 10 puta godišnje. Dvojezičnost 'oštri' um: sluh postaje mnogo rafiniraniji, a poboljšani su i pažnja i pamćenje.

 


Da li je rak dojke kod mladih žena posebna kategorija unutar te bolesti s potrebom specijalne terapije? Često se upravo taj rak pokazuje kao jako agresivan, a i dijagnosticira ga se kad je već tako poodmakao da je prognoza vrlo loša. Jedna nova studija na 3500 žena u kojoj se gledao čitav niz gena ukazuje da bi zaista rak dojke u mladoj dobi mogao biti povezan s biološkim procesima starenja te da svaki slučaj treba tretirati kao jedinstven i terapiju potpuno individualizirati.

Obična prehlada pogađa većinu odraslih i do 4 puta godišnje, a djecu i do 10 puta godišnje. Već dugo se govorilo da suplementi cinka mogu pomoći i skratiti trajanje prehlade. Nova studija, o kojoj piše časopis kanadske medicinske udruge, pokazuje da u tim tvrdnjama ima istine: veće doze cinka, uzete kao oralni preparati, mogu skratiti prehladu za dva dana. Kod djece, međutim, nije bilo takvog poboljšanja. Uz to, bolji je bio cink u obliku acetata, nego cinkov glukonat ili sulfat. No, popratni neželjeni efekti nisu zanemarivi: od lošeg ukusa u ustima, do mučnine, bolova u trbuhu i proljeva.

Govorite li francuski, njemački, španjolski? Korist je, pokazuje jedno novo istraživanje, ne samo u olakšanom naručivanju u restoranu kad se putuje u tim zemljama, nego dvojezičnost - ili višejezičnost! - 'oštri' um: sluh postaje mnogo rafiniraniji, a poboljšani su i pažnja i pamćenje.

Izvor: VoA News
www.medicina.ba
15.05.2012.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.