Bebe sa ovisničkom krizom PDF Ispis E-mail

Ljekari širom Sjedinjenih Država dovode na svijet bebe koje imaju simptome ovisničke krize jer su njihove majke ovisnici od propisanih lijekova protiv bolova. Federalne vlasti priznaju da postoje problemi sa zloupotrebom lijekova u svim starosnim grupama i čak u porodilištima. U novoj studiji istraživano je koliko trudnica koristi takve lijekove i koliko beba se rađa sa ovisničkom krizom.

 


U porodilištima širom Sjedinjenih Država ljekari se suočavaju sa sve više majki koje su zavisne od lijekova protiv bolova. Povećanje je toliko veliko da je doktor Stiven Patrik sa univerziteta države Mičigen odlučio da provjeri bolničke podatke kako bi tačno ustanovio koliki je nivo problema. Njegovo sopstveno iskustvo bilo mu je motivacija. „Ustanovili smo da je u periodu između 2000. i 2009. godine, broj beba koje su imale ovisničku krizu povećan tri puta. Kao dodatak, ustanovili smo da se broj majki koje su koristile opijate u vrijeme porođaja, upetostručio.“

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti smatraju da je zloupotreba propisanih lijekova sve veći problem u Sjedinjenim Državama. Opijati koji se najčešće zloupotrebljavaju su propisani lijekovi protiv bolova, ali i ilegalne droge kao što je heroin. Doktor Patrik kaže da su hospitalizacija i tretman beba koje su rođene sa tim supstancama u svom sistemu i koje prolaze kroz ovisničku krizu, poznatiju kao sindrom neonatalne apstinencije, mnogo skuplji i da duže traju. „Najčešći simptomi koje bebe pokazuju nakon rođenja su iritirinost, otežano hranjenje i disanje, a također je poznato da bebe koje imaju sindrom neonatalne apstinencije imaju veće izglede da budu rođene sa malom tjelesnom težinom.“

Ono što nije poznato je da li će te bebe imati dogotrajne zdravstvene posljedice. Još jedan problem je što je njima potreban isti lijek koji primaju i ovisnici, kao što je metadon, dok bebe ne budu odviknute od opijata. Zbog toga što su bebe veoma male, smrt zbog predoziranja je realna opasnost.
Dodatno, kada trudnice koriste opijate, povećavaju šanse da rode mrtvo dijete. Doktor Patrik kaže da je situacija alarmantna i da zahtjeva pažnju svih nivoa vlasti ali i istraživača. Stručnjaci naglašavaju da bi najbolje rešenje moglo da bude odvikavanje budućih majki od opijata prije nego što zatrudne. Izvještaj je objavljen u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

Izvor: VoA News
www.medicina.ba
01.06.2012.

Komentari (2)
  • Carmen Mohler  - Bebe sa ovisničkom krizom
    Hello, I would just like to say many thanks for the post. I am not one to provide feedback that regularly but keep up the great work and thank you for the high quality article.

    http://denniscwallerz5584132.tumblr.com
  • fire training course  - Bebe sa ovisničkom krizom
    Muchos Gracias for your post. Really thank you! Really Cool.

    vogate.com
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.