Bebe rastu i dok spavaju PDF Ispis E-mail

Jedno je novo istraživanje potvrdilo ono što bake i djedovi već odavno znaju: bebe za vrijeme spavanja rastu, odnosno probude se veće nego su bile kada su zaspale.


Na Univerzitetu Emory u Atlanti, naučnici žele pomoći bebama da bolje komuniciraju sa roditeljima. No, bebe još ne znaju govoriti - i ne mogu reći što žele.  Stoga, komuniciraju svojim ponašanjem, koje njihovi roditelji često ne razumiju.

"Mislim da je od velike važnosti pomoći roditeljima da bolje razumiju nepredvidljivo ponašanje svoje djece" - kazala nam je doktorica Michelle Lample, voditeljica istraživanja o spavanju i rastu.  Ona dodaje da joj roditelji često kažu da im je "najteži dio roditeljstva to što žele učiniti ono što je najbolje za bebu, a žele i udovoljiti njihovim potrebama.  A kada bebe plaču, i kada je njihovo ponašanje tako nepredvidljivo, roditelji se osjećaju nesigurno u vezi tih svojih sposobnosti."

Doktorica Lample tražila je od roditelja da popišu sve što njihove bebe rade, uključujući kada spavaju i kada jedu.  Naučnici su također posjetili 23 doma s bebama koje su učestvovale u istraživanju i sami uzeli podatke o bebama, koje su bile stare 17 mjeseci.

"Cilj ovog istraživanja bio je odgovoriti na pitanje – postoji li povezanost između spavanja i rasta.  Ovo istraživanje pokazuje da je točno uvriježeno mišljenje da povećana količina sna kod beba prethodi rastu" - kaže Michelle Lample.

Istraživanje je također pokazalo da su duži periodi sna kod dječaka i djevojčica podjednako, predkazatelji povećanja težine.  Uz to, ukazale su se i razlike u spavanju kod dječaka i djevojčica.  Jedno prosječno spavanje dječaka traje duže, dok djevojčice spavaju nešto kraće, i uz to imaju kratke periode sna tokom dana.

Doktorica Lample kaže da je naoko nepredvidljivo ponašanje kad je u pitanju spavanje kod beba ustvari - normalan dio njihova razvoja.

Izvor: VoA News
www.medicina.ba
26.05.2011.

 

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.