Puno kafe - manji rizik od raka prostate? PDF Ispis E-mail

Jedno novo istraživanje otkrilo je da muškarci koji piju puno kafe imaju manje šanse da će oboljeti od potencijalno smrtnog raka prostate.

 


Istraživanje je provedeno na 50 hiljada muškaraca, koji su izvještavali o svojoj konzumaciji kafe, svake četiri godine. Tokom više od dva desetljeća, oni koji su kafu pili u umjerenoj količini imali su nešto manju šansu da će dobiti bilo kakvu vrstu raka prostate.

No, glavni autor istraživanja, Kathryn Wilson s odjela za javno zdravstvo Univerziteta Harvard, kaže da se stvarna razlika pokazala kada su pogledali podatke onih ispitanika koji su imali najteže vrste raka prostate: "Muškarci koji su pili šest ili više šalica kafe dnevno imali su 60 posto manji rizik od smrtonosne vrste raka prostate, u odnosu na one koji uopće nisu pili kafu. Isti smo učinak primjetili kod kafe sa ili bez kofeina."

Kafa je kompleksan hemijski spoj, pun antioksidanata, i drugih spojeva koji mogu uticati na razvoj raka prostate, koja je inače druga po redu vodeća vrsta raka kod muškaraca širom svijeta, a koji godišnje usmrti oko četvrt miliona ljudi.

Gospođa Wilson kaže da nije tačno utvrđeno koja od komponenata, ili kombinacija komponenata doprinosi smanjenju rizika od raka prostate, te da će to biti cilj sljedećeg istraživanja.

U međuvremenu, dodaje ona, još je uvijek prerano reći da bi muškarci trebali piti više kafe samo kako bi smanjili rizik od ove agresivne vrste raka prostate. No, kaže da postoji sve veći broj naučnih dokaza da kafa ima čitav niz stvarnih zdravstvenih koristi: "Kafa nije štetna u smislu srčanih bolesti ili moždanog udara, a čini se da pruža zaštitu od raka jetre, a također se može dovesti u vezu sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2. Dakle, izgleda da je sve veći niz dokaza da kafa uopće nije štetna, te da je možda čak i korisna za neke zdravstvene probleme. Mislim da ta činjenica umiruje mnoge ljude koji piju kafu."

Kathryn Wilson i njene kolege sa Univerziteta Harvard objavile su rezultate svog istraživanja o povezanosti između konzumiranja kafe i smrtonosnih oblika raka prostate u online publikaciji “Journal of the National Cancer Institute”.

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

03.06.2011.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.