Širenje bolesti na aerodromima PDF Ispis E-mail

Istraživači na Institutu za tehnologiju države Masačusets proučavali su ulogu aerodroma u širenju bolesti i pandemija. Oni su ustanovili da na aerodromima u Njujorku, Los Anđelesu i Honoluluu bolesti mogu da se prošire mnogo agresivnije nego drugdje.


Aerodromi i avioni ne prenose samo ljude. Oni također prevoze bolesti kao što su gripa, SARS i tuberkuloza.

Ako je vjerovati istraživačima na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu, na nekim aerodromima u Sjedinjenim Državama bolesti se šire mnogo lakše. Naučnici su pratili obim saobraćaja, broj putovanja na dugim linijama i vezane letove s određenih aerodroma. Aerodromi „JFK“ u Njujorku i „Laks“ u Los Anđelesu najviše su rangirani na osnovu tih mjerenja.

Istraživač Ruben Huanes bio je iznenađen da se mnogo manji aerodrom u Honoluluu našao na trećem mjestu, po svojoj sposobnosti da proširi zarazu. „On se nalazi na sred okeana, tako da je svaki let s njega duga veza, kojom inficirani putnik može da veoma brzo prevali mnogo kilometara. I uprkos tome što je broj veza mali, za veliki broj njih završna destinacija su veliki aerodromi u Aziji ili Sjevernoj Americi“.

Institutu za tehnologiju je također uzeo u obzir putne navike pojedinaca: dužinu njihovih putovanja i noćenja između letova. Tomas Valente, profesor preventivne medicine na Univerzitetu Južne Kalifornije, kaže da studija predstavlja podsjećanje da aerodromi mogu da prošire pandemije mnogo lakše od ostalih transportnih centara. „Aerodromi pomjeraju ljude, a kada ste na njima, imate vremena da čekate avion kako bi otišli, ili ako čekate nekoga, da sleti. Tako da je tu mnogo ljudi na maloj udaljenosti, koji čekaju da se stvari dogode“.

Ponekad, putnik se zarazi bolešću čije je porijeklo daleko od njegove kuće.

Džonatan Semet je na čelu Instituta za globalno zdravlje na univerzitetu Južne Kalifornije. „Brojne infekcije se šire samo zato što osobe dodirnu istu površinu koja je kontaminirana. Toaleti u avionima i ručke su mjesta na kojima se infekcije mogu proširiti“.

Zdravstveni stručnjaci kažu da je redovno pranje ruku preventivna mjera koju putnici mogu da preduzmu kako bi sprječili širenje bolesti kada su u avionu ili na aerodromu.

Profesor Ruben Huanes kaže da studija može da pomogne u prognoziranju načina na koji će se bolest proširiti u slučajevima pojave novih epidemija.

 

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

24.08.2012.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.