Ovisnost o soli utiče na zdravlje PDF Ispis E-mail
Autor Redakcija   

Sol hrani daje okus i produžava joj ispravnost. Ali slana hrana utiče na povišenje krvnog pritiska, koji vodi do moždanog udara, srčanog i drugih zdravstvenih problema.

Pretjerano korištenje soli izaziva  visoki krvni pritisak i kardiovaskularne bolesti. Vladin odjel za kontrolu hrane i lijekova SAD nastoji uvesti novi program koji bi regulisao i smanjio upotrebu sodijuma, elementa koji produžava ispravnost pakirane i hrane u restoranima.

Vladin odjel za kontrolu hrane i lijekova je slijedeći prijedloge naučnog savjetodavnog panela, objavio svoj desetogodišnji plan smanjenja količine sodijuma u restoranskoj  i pakiranoj hrani. Prerađena i restoranska hrana sadrži najviše sodijuma, ali odjel do sada još uvijek nije postavio legalni limit.

Doktor Bob Rubin je prisustvovao panelu. On se zalaže za postepene promjene, jer kako kaže drastični koraci ne bi uspjeli: "Ne bi uspjelo iz više razloga. Prvi je navika korisnika na okus slanije hrane, a ako se naglo smanji količina soli, većini njih se neće svidjeti okus. "

Amerikanci konzumiraju otprilike 3,500 miligrama sodijuma dnevno, oko 50% više nego bi trebali navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Doktori kažu da ljudi stariji do 40 godina ili koji imaju visoki krvni pritisak ne bi trebali  trošiti više od 1500 miligrama dnevno, a Centar za kontrolu i prevenciju bolesti pak kaže da korisnici ne bi trebali koristiti više od 2300 miligrama dnevno. Mnogi Amerikanci smatraju da bi se problem pretjerane upotrebe soli trebao početi rješavati.

Oni koji proučavaju ovo polje kažu da je problem prekomjerne upotrebe soli većinom prisutan u razvijenim zemljama. Ali kako ljudi u razvijenim zemljama migriraju u gradove, a lanci brze hrane postaju sve prisutniji, problem prekomjernog konzumiranja soli bi mogao postati globalan.

U Sjedinjenim Državama federalna vlada i prehrambena industrija pokušavaju raditi zajedno na reduciranju upotrebe sodijuma.

Dr. Bob Rubin iz medicinskog centra Georgetown univerziteta kaže da: "To mora biti partnerstvo individualaca, industrije i vlade. Pojedinci se moraju informirati o hrani bogatoj sodijumom koja nema izraziti slani okus. Recimo hljeb je klasičan primjer. U njemu je ogromna količina sodijuma. Sir se također ne smatra slanim, ali ima velike količine sodijuma, i ljudi moraju početi obraćati pažnju na sastojke. "

Skeptici kažu da će regulisanje upotrebe sodijuma biti težak zadatak. Navike se moraju promijeniti, a prehrambena industrija će morati raditi na proizvodnji hrane koja će i dalje biti ukusna, ali i zdrava. Najveći izazov će predstavljati kako održati hranu svježom u pakovanju.

Federalna vlada uvodi ograničenje na količinu soli u hrani

Ljekari već godinama  ljudima sa povišenim pritiskom govore da smanje količinu soli u svojoj prehrani. Ovih dana, ugledni panel eksperata Instituta za medicinu u Washingtonu zatražio je od federalne vlade da uvede ograničenje na količinu soli ili sodijuma kojeg proizvođači konzervirane hrane mogu da upotrijebe.

Teško je povjerovati koliku količinu soli konzumiraju ljudi u jednom obroku ili čak u jednom danu. Ljekari i nutricionisti savjetuju da dnevno ne treba da se uzima više od kašičice soli, preciznije - oko 2300 miligrama sodijuma na dan.

So popravlja ukus hrane. Ali previše soli može imati opasne posljedice po zdravlje, kaže Michael Jacobson iz Centra za nauku za dobrobit javnosti: So je vjerovatno najštetniji dodatak ishrani, zato što  povećava pritisak, koji može da dovede do srčanih i moždanih udara.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od srčanih bolesti i srčanih udara godišnje umire oko 17 miliona ljudi. Jedan od glavnih faktora bolesti su so i masnoća u ishrani. Međutim, Morton Satin iz Instituta za izučavanje soli, tvrdi da taj začin nije glavni krivac: So nije problem. Problem je u neuravnoteženoj ishrani.

Kada vladina Administracija za hranu i lijekove bude izdala nove propise o ograničavanju soli, promjenama u ugostiteljskim jelovnicima, i načinu obilježavanja podataka o začinima na pakovanjima prerađene hrane, biće potrebno dosta vremena da se sprovedu. Doktorica Margaret Hamburg,  komesar spomenute vladine agencije, objašnjava: Smanjivanje količine soli u hrani treba da bude postepen proces iz nekoliko razloga. Prvo, zato što potrošači treba da se naviknu na novi ukus hrane. Drugo, prerađivačka industrija hrane ne može preko noći da promijeni proces proizvodnje. Potrebna je prerada recepata.

Neki proizvođači su već počeli proces smanjivanja količine sodijuma. U međuvremenu, možda je najbolje poslušati savjet ljekara da pacijenti sami počnu da smanjuju količine soli u svojoj ishrani.

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

08.06.2010.

 

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.