REKLAMA

TREBATE INTERNET STRANICU

Podijeli sa prijateljma!Designed by:

Žene sve češće imaju srčani napad PDF Ispis E-mail

Studija američkih bolničkih podataka o više od milion ljudi koji su imali srčani napad, pokazuje da je mnogo veća vjerovatnoća da žene budu primljene u bolnicu bez klasičnih simptoma bolova u grudima i također da, češće nego muškarci istih godina, umru u bolnici poslije srčanog napada.


Kimberli Perazoli izgleda kao oličenje zdravlja. Ali, prije dvije godine ona je bila umorna i živjela je sa stalnim bolovima u leđima. „Nikada nisam pomislila da ću dobiti srčani napad“.

Ali Perazoli je dobila lekciju koja joj je možda spasila život. Od kardiologa Džona Kanta. On je govorio o različitim znakovima kod muškaraca i žena koji su imali srčani napad. Kada je bol postao ozbiljan, Perazoli je pozvala hitnu pomoć. Pošto je željela da je ambulantni tehničari ozbiljno shvate, rekla im je da ima bolove u grudima, umjesto bolova u vilici i leđima koje je zapravo imala. „Medicinska tehničarka je pogledala u mene i rekla da imam srčani napad“.

Perazoli je, sa 49 godina, bila u starosnoj grupi za koju se smatra da je premlada za srčani napad. Studija koja je nedavno objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja ustanovila je da je većina žena bila 10 do 15 godina starija nego muškarci kada su imali svoj prvi srčani napad. Doktor Kanto iz Votson klinike u Lejklendu u Floridi bio je jedan od autora studije.

On kaže da su podaci također pokazali da je iznenađujući broj žena mlađih od 55 godina došao u bolnicu sa simptomima drugačijim od bolova u grudima, uključujući nedostatak daha, vrtoglavicu i bolove u vilici i leđima. 15 posto tih žena bilo je u smrtnoj opasnosti kada su stigle, u poređenju sa 10 posto muškaraca istih godina starosti. „Mlađe žene imaju veći rizik od smrti poslije srčanog napada u poređenju sa muškarcima sličnih godina“.

Doktor Kanto kaže da razlike u simptomima srčanog napada izgleda nestaju kako muškarci i žene postaju stariji. „Mlađe žene prije menopauze imaju različit hormonalni status od starijih žena i svakako muškaraca. Također je ustanovljeno da mlađe žene koje su imale srčani napad, mogu da imaju drugačiju vrstu srčanog napada koji može da uključuje takozvano ispiranje pločica. To je različito od klasične vrste srčanog napada u kojem se radi o pucanju pločica.“

Doktor Kanto kaže da su mlađe žene koje uzimaju pilule za kontracepciju izložene većem riziku od pojave krvnog ugruška, pulmonarnih problema i spazma koronarne arterije. Šanse Kimberli Perazoli za preživljavanje bile su dobre nakon što su joj ugrađeni stentovi u srčanu arteriju. „Imam još mnogo stvari da završim u životu i mislim da me smrt udarila u lice kada sam se pogledala u ogledalo i osjetila bolove u vilici i shvatila, pošto sam dovoljno znala o tome, da se ne radi o prolaznom bolu, već da je situacija mnogo ozbiljnija“.

Ljekari kažu da su potrebna dodatna istraživanja o tome zašto sve veći broj mlađih žena ima srčane napade. U međuvremenu, oni žele da žene prepoznaju upozoravajuće znake i odu u bolnici na vrijeme.

 

Izvor: VoA News

www.medicina.ba

20.03.2012.

Komentari (0)
Komentiraj
Vaši kontakt detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
Security
Molim unesite anti-spam kod sa slike.